Door Tamara; Sinterklaas is weer terug naar Spanje, en de donkere dagen voor kerst staan weer voor de deur. Om deze dagen gezellig te maken halen we de kerstboom in huis, hangen we de kerstballen op, versieren we de boom met lichtjes en gaan we heerlijke kerstkoekjes bakken.

Vanille kerstkoekjes

We maken vandaag twee verschillende soorten kerstkoekjes met het basisrecept voor vanillekoekjes. Een eenvoudig recept wat je vaker kunt gebruiken. We maken ronde koekjes, de één versieren we als sneeuwpop en de ander als een rendier.

Wat heb je nodig?

Recept voor ongeveer 20 koekjes;

  • 225 gram roomboter
  • 150 gram witte basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 eidooier
  • 280 gram bloem
  • Snufje zout
  • Bakplaat met bakpapier
  • Deegroller
  • Ronde uitsteker

Wat heb je nodig om de koekjes te versieren?

  • Dr. oetker cookie icing
  • Dr. Oetker rode decoreerstift of rode smarties
  • Dr. oetker chocoladestiften
  • Klein stukje oranje marsepein

Recept; vanille kerstkoekjes

Hoe ga je te werk?

We beginnen met het bakken van de kerstkoekjes.

Mix de boter, witte basterdsuiker en vanille suiker tot een romig mengsel. Voeg de eidooier toe en mix dit er goed doorheen. Je voegt de bloem toe en een snufje zout. Dit kneed je door totdat het een stevige massa is. Maak van het deeg een bal en wikkel het in huishoudfolie. Leg dit in de koelkast.

Na een uur haal je het deeg uit de koelkast. Strooi wat bloem op je aanrecht of placemat en rol dit uit naar gewenste dikte van je koekjes. Bekleed de bakplaat met bakpapier. Steek de koekjes uit met een ronde uitsteker en leg deze op de bakplaat. Zorg voor voldoende ruimte tussen de koekjes ze kunnen iets uitlopen. (Om uitlopen van je koekjes iets tegen te gaan voeg je 20 gram bloem extra toe aan het recept)

Je bakt de koekjes op 180 graden ongeveer 15 minuten. Als de koekjes klaar zijn laat je deze goed afkoelen voordat je ze decoreert.

Decoreren

De rendieren maken we als volgt. Je gebruikt hiervoor de donkere kleur van de chocoladestiften, deze kneed je 1 minuut. Je drukt gelijkmatig in de tube voor het beste resultaat. Je begint met het gewei van de rendier. Daarna maak je twee stipjes wat de ogen zijn. De neus kan je maken door een klein beetje chocolade op het koekje te doen en daar de rode smartie op vast te drukken. Of je maakt de neus door met een rode decoreerstift een rondje te maken. En klaar is rudolf het rendier!

We gaan nu de overige koekjes als sneeuwpop decoreren. Het gehele koekje bedekken we met cookie icing. Ideaal want bij de verpakking zit een spuitmondje waardoor je makkelijk de icing aanbrengt op het koekje. Het zakje kneed je 1 minuut en je bevestigt de spuitmond op het zakje. Je spuit eerst een lijn langs de rand en daarna vul je het koekje op met de icing. Je maakt de icing glad door met een vochtig kwastje het geheel glad te maken. De mond maak je met een rode decoreerstift of met de donkere chocoladestift. Met een donkere chocoladestift maak je de ogen en de hoed. Rol wat oranje marsepein in de vorm van een wortel/neus en bevestig dit op het koekje. De puntjes van de decoreerstift en chocoladestift kun je voorzichtig aandrukken met het kwastje. Als de icing opgedroogd is spuit je de wenkbrauwen boven de ogen met de icing. En zo is je sneeuwpopkoekje ook klaar.

Recept; vanille kerstkoekjes

Zijn jullie ook al toe aan kerstkoekjes? Ik ben benieuwd naar jullie creaties.

Dit artikel is geschreven door Tamara. Meer van Tamara vind je op haar pagina Tamara’s Taarten.



♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



2 Comments on Recept; vanille kerstkoekjes

  1. Sophie
    13 december 2016 at 15:44 (7 jaar ago)

    Erg mooi gemaakt! Ze zien er heerlijk uit!

    Beantwoorden
  2. MamaIssues
    12 december 2016 at 09:22 (7 jaar ago)

    Jammie! Lijkt mij echt super lekker en wat zien ze we leuk uit!!

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.