Het internet en de winkels staan er vol mee. Tekst op hout. Leuke tekstborden voor in je interieur met diepzinnige spreuken of leuke teksten. Er zijn overal wel DIY’s of tutorials te vinden hoe je dit zelf kan doen. Ik vond het dus tijd om ook dat eens te proberen. Aangezien ik altijd wel iets aan het maken ben had ik alle benodigdheden al in huis.

DIY; tekst op hout

Een tekst op hout, je vindt het overal en eigenlijk is het ook helemaal niet zo moeilijk om te maken. Er zijn veel manieren om je favoriete tekst op hout te krijgen. Na wat speurwerk had ik dan ook genoeg keuze. Nu was het alleen zaak om de juiste werkwijze te vinden. Met als gevolg dat de achterkant van dit projectje nu vol zit met probeersels. Dat houden we natuurlijk een beetje geheim.

Wat heb je nodig?

DIY tekst op hout

 • Een plankje (steigerhout, kastplank, restafval, alles volstaat als het maar enigzins vlak is)
 • Gesso of primer. (Ik heb Gesso van de Action gebruikt)
 • Een kwast
 • Modpodge (niet op de afbeelding maar te koop bij de Xenos, Action)
 • Je tekst geprint in spiegelbeeld

Hoe ga je te werk bij een tekst op hout?

Allereerst heb ik het plankje voorbewerkt met Gesso. Dit zorgt ervoor dat het plankje een whitewash uitstraling krijgt en de tekst beter blijft zitten op de je bord. Ik heb er zelf één laag overheen gedaan. Wil je een strakkere uitstraling dan kan je er voor kiezen enkele lagen over elkaar te doen. Laat dit heel goed drogen.

Vervolgens smeer je het gehele plankje in met modpodge. Modpodge is te vergelijken met een vernislaag. Je kan dit voor enorm veel projecten gebruiken. Het is onder andere te verkrijgen in mat of glans, zelf heb ik voor glans gekozen. Als de modpodge nog nat is, leg je de tekst er met de bedrukte kant op. Druk dit stevig aan en laat het zeker een nacht drogen.

DIY tekst op hout 2

Als je modpodge goed droog is, word het tijd om je tekst te gaan onthullen. Dit doe je door een theedoek goed nat te maken en hier mee over het papier te wrijven. De bedoeling is dat je de gehele witte papier laag eraf rult. Het is eventueel ook een mogelijkheid om het papier nat te maken met een plantenspuit. Stiekem was ik een beetje lui en heb ik het hele plankje onder kraan gehouden. Het rullen vergt even wat oefening. Als je het te voorzichtig doet hou je een papierlaag over, doe je het te hard dan wrijf je je tekst weg.

Uiteindelijk is het de bedoeling dat je alleen de zwarte tekst nog overhoud met een authentieke uitstraling. Eventueel kun je het gehele plankje nog een dun laagje modpodge geven als vernislaag.

Eenzame sokken

Ik heb gekozen voor de tekst ‘Eenzame sokken’ omdat ik altijd, mysterieuze wijze, sokken kwijt ben in de wasmachine of droger. Ik heb dan ook een aantal knijpers op het plankje gelijmd met het lijmpistool. Nu pronkt het plankje bij mijn wasmachine. Als ik dan weer losse eenzame sokken vind mogen ze aan een knijper wachten tot hun ‘partner in crime’ weer tevoorschijn komt. Dit voorkomt erg veel losse sokken in onze sokkenla.

DIY tekst op hout

Wat gaan jullie maken met deze techniek? Wat vind jij nou een toffe tekst op hout?

Handtekening♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 15 Comments on DIY; Tekst op hout

 1. Inge
  13 april 2022 at 05:06 (2 jaar ago)

  Beste Bianca hier ben ik even terug,weet je hoe de naam is ipv mode Page van de action aub(foto) en ze zeggen dat je achteraf een vernislaag moet leggen op de foto ,hebben ze dat ook in de action en onder welke naam(foto?en/of ook die mode Page erover smeren? groetjes

  Beantwoorden
  • Bianca
   13 april 2022 at 07:24 (2 jaar ago)

   Hoi Inge, Modpodge van de action. En geen vernis maar weer een laag modpodge eroverheen 😁

   Beantwoorden
   • Inge
    14 april 2022 at 22:01 (2 jaar ago)

    Dank u ,nu gebruik ik een gewone inktprinter maar de de kleuren vervangen wat ,wat kan ik hier aan doen,?

    Beantwoorden
    • Bianca
     14 april 2022 at 22:35 (2 jaar ago)

     Hoi Inge,
     Helaas kan ik je hier niet bij helpen, sorry :).

     Beantwoorden
 2. Roos
  26 september 2020 at 07:40 (4 jaar ago)

  Hoi Bianca. Zie dat deze post al wat ouder is maar toch actueel. Dus even een vraagje over je print. Maakt het uit wat voor printer je gebruikt? Zie vele voorbeelden met een laser printer. Jij geeft het niet aan in je berichtje?

  Beantwoorden
  • Bianca
   26 september 2020 at 10:13 (4 jaar ago)

   Hoi Roos,
   Bianca heeft een gewone printer ervoor gebruikt! 🙂
   Succes!

   Beantwoorden
   • Inge
    13 april 2022 at 05:00 (2 jaar ago)

    Hey Bianca ,kun je me uitleggen hoe ik een omgedraaide tekst kan afspringen en ik print meestal af via m’n gsm naar de printer,zou dit dan ook lukken via smartgsm?ik had eerst een houtplankje vd action ,was een flop,nu heb ik een houten kistje gekocht via action ,ben benieuwd straks naar het resultaat,want had er een foto opgeplakt geoetjes

    Beantwoorden
    • Bianca
     13 april 2022 at 07:27 (2 jaar ago)

     Ai, dat weet ik niet helaas. Op een computer kun je een afbeelding of tekst in spiegelbeeld zetten, maar op een telefoon weet ik helaas niet.
     Succes! Ook namens Bianca 🙂

     Beantwoorden
 3. Nathalie
  10 maart 2018 at 22:15 (6 jaar ago)

  Bedankt voor de leuke en heldere uitleg. Voor mij veel herkenning had dit zelf kunnen schrijven :p

  Beantwoorden
 4. Sharon
  17 maart 2017 at 10:33 (7 jaar ago)

  Moet je dit met speciaal papier printen toevallig of? Want ik heb het geprobeerd met normaal papier maar dat is mislukt. Ik ben ook op zoek naar mooie betaalbare letter stickers heeft iemand daar een tip voor?

  Beantwoorden
  • Hellen
   9 juli 2017 at 08:29 (7 jaar ago)

   Welk papier heb je inmiddels gebruikt. Is het gewoon A 4 formaat.
   Ik wil het ook gaan uitproberen
   Graag hoor ik van je

   Beantwoorden
 5. Jolanda Satter
  19 december 2016 at 23:08 (8 jaar ago)

  Wil een naambordje voor de voordeur maken en ben al even aan het zoeken op internet en heb het inmiddels geprobeerd. Maar het witte papier is bij jou tussen de letters weg. Hoe krijg jij dat voor elkaar? Als ik dat wil doen, ziet het er heel rommelig uit en blijf je dus dat witte papierrandje zien. Alvast bedankt!

  Beantwoorden
  • Bianca
   19 december 2016 at 23:19 (8 jaar ago)

   Klopt. Dit kost erg veel tijd. Ik heb het plankje goed nat gemaakt en heb erg lang gewreven met een natte theedoek. Het is best een klus om alles eraf te krijgen maar met een beetje geduld lukt het wel.

   Beantwoorden
 6. Nic
  29 juni 2015 at 09:13 (9 jaar ago)

  Wat een leuk idee!!
  En inderdaad erg herkenbaar.
  Gaaf gedaan..

  Ik onthou deze techniek!!

  Beantwoorden
  • Bianca
   29 juni 2015 at 09:21 (9 jaar ago)

   Dank je. Het is heel leuk om te maken en vrij snel voor elkaar.

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.