Vorige week was de hashtag ‘Growing up dutch’ trending topic op social media. Er werden diverse typisch Hollandse herinneringen gedeeld over het opgroeien in Nederland. Veel van die dingen zijn zo ingeburgerd dat je ze niet eens als typisch Hollands zou herkennen. Ik vond het erg leuk om deze hashtag te volgen op twitter.  Bij deze dan ook een overzichtje van mijn herinneringen aan ‘Growing up dutch’.

Growing up dutch

 • Boterhammen met hagelslag.
 • Zelf aardappels meenemen op vakantie naar de camping. Ok niet alleen aardappels, maar zelfs hele kratten vol met boodschappen.
 • Elke dag om 18.05u TikTak kijken. Gevolgd door Plons de gekke Kikker. Vervolgens om 18.15u Sesamstraat. Dat laatste blijft in mijn systeem zitten, maar helaas. Sesamstraat is al jaren niet meer te vinden op NL3 om 18.15u. Ik kom het nu wel regelmatig tegen rond zeven uur ‘s ochtends. Wat een tijd!
 • Door weer en wind op de fiets naar school.
 • “Wat we gaan doen is een verassing maar neem je zwemspullen mee”. Deze kwam ontzettend vaak voorbij op twitter maar heb ik zelf ook menigmaal gelezen op een uitnodiging voor een kinderfeestje.
 • Oudejaarsavond en oliebollen. Onlosmakelijk met elkaar verbonden. Ik denk dat dit ook altijd wel zo zal blijven. Ik moet toegeven dat ik ze in de zomer ook best lekker vind.
 • De spanning voor 5 december! Sinterklaas is toch wel echt dé meest Hollandse traditie ever. Weken was je bezig met plaatjes knippen uit alle speelgoedboeken. Hele a4tjes werden er volgeplakt met de wensen voor Sint.
 • Frikadellen en kroketten uit de muur bij de FEBO. Van die lekkere lauwe frituursels die al uren lagen te soppen in een wit kartonnen bakje. Hier dacht ik als tiener echter absoluut niet over na en propte die zompige lauwe kroket met liefde naar binnen.
 • De gulden! ‘De wat?’ zullen onze kids zeggen als ze groter zijn.
 • ‘Ik moest kloppen want de bel doet het niet’. Samson en Gert.
 • Op elk feestje bitterballen voorbij zien komen.
 • Flippo’s sparen en dan hele multomappen vol met die rare rondjes hebben. Ruilen op het schoolplein en spelletjes doen om de mooiste flippo’s te winnen.
 • Knikkeren. Eentjes, bonken, alle soorten en maten werd mee gespeeld. Grappig ook dat de verschillende maten knikkers in elke regio andere namen hebben. Ik heb wat af  geknikkerd op het schoolplein.

Met het lezen van alle posts op twitter bleek wel dat er zo nu en dan wel een flinke generatiekloof was. Wat zouden onze kids over twintig jaar onder ‘Growing up dutch’ plaatsen? Waar ik vroeger flippo’s spaarde, staat de huidige generatie voor de deur bij de supermarkt te leuren om dierenplaatjes. Waar ik keek naar Sesamstraat is mijn kleine man gek van Nick Jr, met de bijbehorende Dora, Paw Patrol en Bubble guppies.

Ik ben benieuwd!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.