Durf jij het aan? Dit is het thema van de Week tegen Pesten die vandaag start. Elk jaar in september is er een week lang aandacht voor de campagne tegen pesten. Diverse media besteden hier aandacht aan en op veel scholen worden er speciale lessen gewijd aan dit onderwerp. Eigenlijk is dit een thema wat het hele jaar door aandacht zou moeten krijgen. Hopelijk is deze campagneweek dan ook een goed startpunt om de rest van het schooljaar door te pakken.
Durf jij het aan?
Durf jij het aan om jezelf te zijn? Om jezelf te laten zien? Durf jij het aan om jezelf en elkaar te leren kennen?
De Stichting School en Veiligheid wil met dit thema leraren en kinderen bewegen om het gesprek aan te gaan in de klas. Om zo samen te ontdekken wat ieders kwaliteiten zijn en de kinderen te laten voelen dat zij zichzelf mogen zijn. Wanneer elk kind er mag zijn, trots is op zijn kwaliteiten en onderdeel uitmaakt van de groep zal pesten steeds minder ingezet worden in de klas, op het plein of in de buurt. Dat zou toch fantastisch zijn? De Week tegen pesten is in ieder geval een mooi begin om een einde aan pesten te maken.
De allerkleinsten onder ons
De Week tegen Pesten is voornamelijk gericht op de schoolgaande kinderen. Toch ben ik van mening dat je dit onderwerp best al kan introduceren bij kinderen in bijvoorbeeld de peuterleeftijd. Zo zijn er diverse voorleesboekjes waarin pesten naar voren komt. Deze verhalen zijn niet heftig maar laten wel zien dat iedereen anders is en dat dat juist iets moois is.
Voor de allerkleinsten kun je hierbij denken aan het boekje Hangoor van Dick Bruna. Dit boekje verteld het verhaal van een nieuw klasgenootje van Nijntje. Hij heeft een hangoortje en iedereen noemt hem hangoor. Uiteindelijk blijkt dat dit jongetje het helemaal niet leuk vind om hangoor genoemd te worden. Nijntje ontdekt dat het jongetje gewoon Daan heet en zegt tegen de hele klas dat het gemeen is om hem hangoor te noemen.
Een ander voorbeeld voor kleine kinderen is het boekje Tip de Muis vindt pesten niet leuk van Marco Campanelle. Dit boekje gaat over Tip de Muis die naar school gaat en dan gepest word door drie grote jongens. Als hij echter ziet dat het kleinste muisje van de klas ook gepest word, blijkt Tip helemaal niet zo bang. Hij neemt het op voor de kleine muis en de pesters worden aangesproken.
Zo zie je dat je zelfs bij de jongste kinderen pesten al bespreekbaar kunt maken door het lezen van een prentenboekje. Laten we hopen dat we hier zelf nooit mee te maken zullen krijgen. Voor meer informatie over de Week tegen Pesten kun je een kijkje nemen op de website van de campagne.
Doen jouw kinderen iets met de Week tegen Pesten op school?
♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
Vlijtig Liesje
22 september 2015 at 10:42 (9 jaar ago)Ik wist eigenlijk niet eens dat het was. Dus volgens mij wordt er op school geen aandacht aan besteed bij mijn kinderen.
Bianca
22 september 2015 at 10:48 (9 jaar ago)Zonde, ik vind het wel een mooi initiatief. Er komt veel over in de media deze week dus wie weet pikt de school het op voor volgend jaar.