Het thema van de Kinderboekenweek is Raar maar Waar. Rondom de thema’s natuur, wetenschap en techniek kunnen kinderen van alles ontdekken. Ik ging dus weer eens aan de slag met de kleine man. Na een tripje naar de supermarkt lieten we cola ontploffen en maakten we een hovercraft. Lijkt het jou ook leuk om een kliederboel met cola te maken? Lees dan snel verder.

Proefjes; Schuimend glas

proefjes

Op proefjes.nl vonden we het proefje om een schuimend glas te maken. Voor peuters is een proefje natuurlijk vooral leuk als er ook een groots effect is. Dit lukte goed met dit proefje. Ook kon mijn peuter hier, onder begeleiding, veel zelf doen. Dat maakte het natuurlijk extra interessant. Voor dit proefjes moesten we eerst even naar de supermarkt om bakpoeder te halen. Verder hadden we alles in huis. We gebruikten schoonmaakazijn en vaatwasmiddel en volgden de beschrijving uit de link hier boven.

proefjes

De kleine man mocht alle ingrediënten zelf toevoegen. Doet dit wel op de keuken of buiten want het wordt vervolgens een lekkere plakkerige kliederboel. Het leukste was natuurlijk toen het glas ging schuimen en het schuim maar bleef stromen. De laatste foto is eigenlijk nog vrij bescheiden want het glas bleef echt heel lang schuimen. Uiteindelijk viel dit proefje zo in de smaak dat meneer het nog een paar keer heeft gedaan. Tip; koop voldoende zakjes bakpoeder.

Proefjes; Cola-fontein

proefjes

De cola-fontein had ik al regelmatig op Pinterest voorbij zien komen. Dit leek me vooral zelf erg leuk om te doen. Lekker kliederen samen met de kleine man. In de supermarkt kochten we een grote fles cola. Overigens deden wij het met gewone cola maar later ontdekte ik dat het nog beter werkt met cola light. Dat zou ik dus zeker aanraden. Ook kochten we rolletjes mentos. Op één liter cola heb je één rolletje mentos nodig.
Maak van de mentos een rijtje en plak ze aan elkaar met plakband. Zorg dat je wel twee kanten open laat. De reden dat je ze aan elkaar plakt is omdat de reactie van de mentos met de cola heel snel intreedt. Je hebt dus geen tijd om ze één voor één in de fles te gooien.

proefjes

Zet vervolgens de fles cola buiten neer en draai de dop open. Laat in één keer de geplakte mentos in de fles vallen en stap snel naar achteren. Mijn kleine man vond het erg leuk om te doen. Helaas had ik maar één fles gekocht dus de lol was van korte duur, maar leuk was het zeker. Aangezien het niet heeft geregend ligt er nu nog steeds een plakkende cola-vlek bij ons op straat.

proefjes

Proefjes; Hovercraft

proefjes

Om een hovercraft te maken heb je een cd nodig, een lijmpistool (of sterke lijm), een ballon en een dopje van een drinkfles.
Lijm het dopje over het midden van de cd. Laat dit goed drogen. Blaas de ballon op en plaats deze over het dopje. Nadat ik al 100 keer een ballon op had geblazen en deze steeds niet normaal over het dopje kreeg, had ik een briljante ingeving. Ik gebruikte een knijper om de ballon even dicht te houden, zo had ik twee handen om de ballon over het dopje te plaatsen. Wanneer je vervolgens de knijper eraf haalt loopt de ballon leeg. De lucht drukt dan de cd een klein beetje omhoog en blaast deze over de vloer. Wij hebben een gladden gietvloer dus dit werkte erg goed. Dit proefje viel erg in de smaak bij de kleine man dus na een half uurtje moest ik zelf bijna aan het zuurstof. Maar goed, we hebben lol gehad.

proefjes

Heb jij wel eens proefjes gedaan  met de kinderen? Heb je nog leuke tips?

 ♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 4 Comments on DIY; Coole proefjes

 1. Theemetboekjes
  13 oktober 2015 at 20:39 (9 jaar ago)

  Wat een leuke proefjes, ook leuk om in de klas met de kinderen te doen.

  Beantwoorden
  • Bianca
   14 oktober 2015 at 16:07 (9 jaar ago)

   Ja deze proefjes zijn heel erg geschikt om in de klas te doen. Leuk!

   Beantwoorden
 2. Vlijtig Liesje
  13 oktober 2015 at 10:40 (9 jaar ago)

  Wat een geweldige proefjes! Deze zijn ook heel geschikt voor kinderfeestjes denk ik! Kinderen zullen dit geweldig vinden.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.