Ik verbaas me regelmatig over de uitspraken en de gedachtegang van onze peuter. Zo hebben we vaak diepgaande gesprekken als we lang in de auto zitten. De kleine man ziet dan van alles onderweg en dan komen er allemaal vragen in hem op. Tijdens de laatste lange autorit had ons zoontje bijzonder veel peuterpraat en kreeg ik de nodige breinbrekers voor mijn kiezen. Uiteraard werd daar ook direct een passend antwoord op verwacht. Ik kan altijd enorm genieten van de peuterpraat van onze kleine man. Lees je mee?

Peuterpraat

Tijdens een lange autorit werden vooral de weersverschijnselen besproken. Het was flink bewolkt en het regende ook zo nu en dan. ‘Mama, wanneer verandert regen in ijs?’. ‘Waarom zie je de wolken niet als het donker is?’ ‘Waarom gaat de zon weg als het donker wordt?’
Deze en meer van dit soort vragen kwamen aan de orde. Ik moest de boel flink laten kraken om een passend antwoord te geven. Met een simpel ‘daarom’ kwam ik er namelijk niet vanaf. De stoom kwam uit mijn oren toen ik terug dacht aan mijn lessen aardrijkskunde en natuurkunde op de Havo. Ik lette nooit heel goed op op school dus ik moest echt even mijn best doen. Gelukkig was er blijkbaar wel het één en ander blijven hangen en kon ik de eerste twee vragen simpel uitleggen. Een antwoord op de vraag over de zon werd wat lastiger. Ik antwoordde dat de zon onder ging en dat de maan zich dan laat zien. Dat het dan buiten donker wordt omdat de zon onder is. Een peinzend gezicht accepteerde het antwoord.

Een ander onderwerp wat de peuter nogal fascinerend vind is elektriciteit. Onderweg komen we regelmatig langs een paar windmolens. Steeds weer moet ik hem uitleggen dat de windmolens stroom opwekken en dat we daardoor de lampen in huis aan kunnen doen. Eenmaal thuis zat dit blijkbaar nog steeds in zijn hoofd en kwam de volgende vraag; ‘Mama, hoe gaat de stroom door de stofzuiger?’ Pff, weer zo’n breinbreker. Waar je al niet over na kan denken als je drie bent.

Dinsdag had hij ook heerlijke peuterpraat. We zaten lekker te ontbijten en ondertussen keken we een filmpje op tv. Meneer kwam naar me toe en vroeg; ‘Mama, ging jouw buik breken toen mijn zusje eruit kwam?’ Euhm ja.. Leg dan maar eens uit hoe ik de baby eruit werkte zonder hem bang te maken of een onvolledig antwoord te geven. ‘Ging ze dan uit jouw kont?’ Ik moest hier toch wel erg om lachen en gaf hem als antwoord; ‘ja zoiets’. Lekker pedagogisch maar hij nam hier gelukkig genoegen mee! Daar kwam ik weer mooi onderuit.

Hebben jullie kinderen ook wel eens van die prangende maar ingewikkelde vragen? Wat doen jullie daarmee?

 

 ♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.