Als moeder maak je enorm veel keuzes. Dit begint al als je net weet dat je zwanger bent. Doe ik mee aan de prenatale screening, ga ik straks borstvoeding geven, waar laat ik het kindje slapen? Dit wordt nog erger wanneer het kindje er is. Genoeg om over na te denken.  Onder moeders, vooral op social media en fora, heb je diverse kampen die allemaal andere keuzes hebben gemaakt. Prima, zou je denken. Maar er ontstaan nogal vaak heftige discussies over de keuzes die moeders, opvoedtechnisch, maken. De Mommy Wars tag geeft antwoord op de keuzes die ik maak(te). 

De Mommy Wars

Het moederschap maakt ons moeders nogal eens onzeker. Deze onzekerheid wordt vervolgens nog even extra aangedikt door andere moeders. Je maakt weloverwogen keuzes en vervolgens krijg je een lading kritiek over je heen waarom je het juist anders zou moeten doen. Hier knap je niet echt van op. Om deze reden bedachten Betty en Esher de Mommy Wars tag. Deze vragenlijst geeft antwoord op de keuzes die bloggende moeders maakten betreffende de meest besproken discussiepunten in moederland. Ik werd getagd door Romy van Dochterlief en zal hem dus ook invullen. Lees je mee?

Mommy Wars; mijn eerlijke antwoorden

Geef jij je kind borst- of flesvoeding?
Beide kinderen hebben flesvoeding gekregen vanaf het begin. Ik had weinig keuze want door mijn medicijngebruik was het niet verstandig om borstvoeding te geven. Dan is flesvoeding de veiligste en gezondste keuze. Ik had daar zelf eigenlijk vrij snel vrede mee. Op deze manier kan papa ook lekker de fles geven en ik weet precies wat de kleine meid binnen krijgt. Overigens is mijn kleine man een kerngezonde jongen zonder allergieën dus daar hoef je geen borstvoeding voor te geven.

Slaapt je kind bij jou in bed, of heeft hij/zij een eigen bed?
Mijn oudste sliep direct in zijn ledikantje op zijn eigen kamer. Er zat nog geen meter tussen de kamers dus ik hoorde elk zuchtje. Toen hij 2 was kreeg hij een groot bed en dat ging ook direct goed.
De jongste heeft de eerste 6 weken regelmatig bij mij in bed geslapen. Overdag sliep ze wel in haar ledikantje op haar kamertje maar ’s nachts was ze vrij onrustig en alleen maar stil als ze op mijn borst sliep. Prima, ik maakte me daar niet druk om. Opeens was de onrust ook weer over en sliep ze lekker in haar eigen kamertje. Dat gaat nu nog steeds erg goed.

Gebruik jij wasbare luiers of koop je ze kant-en-klaar bij de drogist of supermarkt?
Ik gebruik gewoon vrachtladingen vol kant-en-klaar luiers. De oudste heeft wel wasbare zwemluiers gehad. Dit was vooral op vakantie ideaal. Scheelde erg veel pakken zwemluiers in de koffers. Verder vind ik wasbare luiers echt te veel gedoe. Hoe slecht die pampers ook zijn voor het milieu, ik kies toch voor gemak.

Uitsluitend houten speelgoed of V-tech?
Beide. Ik ben gek op houten speelgoed maar kinderen hebben nu eenmaal een zwak voor felgekleurd speelgoed met knopjes. Ik vind het niet erg, stiekem vind ik V-tech speelgoed ook gewoon super leuk. Mijn kinderen hebben het dus beide.

Trek jij tweemaal daags een potje open of kook jij uitsluitend vers?
Ik kook over het algemeen vers. Een enkele keer hebben we wel gewoon groente uit een potje omdat ik dat altijd wel op voorraad heb staan voor noodgevallen. De kleine meid krijgt wel verse groenten. Ik stoom één keer in de week een voorraadje groenten, even pureren en in de koelkast en vriezer. Dit deed ik ook altijd voor de oudste. Ook fruit gaat er gewoon vers in als ze straks iets groter is. Het is super snel klaar dus goed te doen.

Dragen of wagen?
Ook beide. De oudste droeg ik nog in een niet-ergonomische drager. Ik wist niet beter. Verder zat hij vooral in de wandelwagen. Afgelopen januari maakten we een rondreis en toen droegen we hem vaak in de rugdrager als hij moe was. De kleine meid draag ik nu erg vaak in een draagdoek. Heerlijk, zo’n klein spruitje dicht tegen je aan. Ze vind het ook heerlijk en het werkt erg goed tegen de buikkrampjes. Verder zit ze ook regelmatig in de wagen.

Ga je al vroeg in de weer met zindelijkheidstraining of loopt jouw kind op z’n vierde nog rond in de luiers?
Mijn streven is om de oudste rond zijn 16e wel een keer uit de luiers te hebben. Over het algemeen hebben de meeste pubers geen luiers meer aan, toch? Mijn kleine man is namelijk een drama met zindelijk worden. Ik ben al begonnen toen hij twee was. Een tijdje lukte het hem om af en toe op het potje te plassen. Inmiddels is hij 3,5 en nog steeds niet zindelijk. Het kan hem gewoon niet boeien. Ik wil hem wel graag zindelijk naar school sturen dus we moeten nog flink aan de bak. Ik heb goeie hoop dat de kleine meid straks makkelijker zindelijk wordt. Dus ja, ik was al op tijd in de weer maar meneer denkt er zelf totaal anders over.

Shop jij je drie slagen in de rondte bij Primark, of koop jij alleen eerlijke merken voor je kind?
Ja, sorry, ik ben zo’n moeder die echt niet kijkt naar eerlijke merken. Ik weet het, dit kan echt niet maar ik vind het echt leuk om bij de Primark te scoren. Eén keer in de zoveel maanden loop ik toch even binnen. Verder moet ik ook eerlijk zeggen dat ik niet echt op de hoogte ben van de eerlijke merken. Als ik ze wél tegenkom vind ik het vaak enorm stoffige en foute kleding. Verder koop ik vooral graag de gangbare bekende kindermerken zoals Z8, Tumble ’n Dry, Name it en Noppies.

Is er in jouw huishouden ruimte voor onderhandeling met je kind, of ben je een ware drillsergeant?
Hier kan het allebei. Onderhandeling moet kunnen maar soms moeten kinderen ook gewoon luisteren. Ik bekijk het per situatie. Ik ben wel van de rustige aanpak en ik doe niet aan time-outs maar time-withs. Een kind uit de situatie halen mét een ouder vind ik prettiger voor het kind en ouder in plaats van een kind in z’n eentje op de trap zetten. Ik heb nog nooit een kind gezien die daar ook daadwerkelijk iets van leert. Maar ach, we hebben allemaal zo onze zwakke momenten natuurlijk.

Laat jij je kind wel eens huilen, of troost je ‘m al bij de eerste snik?
De jongste huilt zodra ze haar matras aanraakt. Binnen 2 minuten slaapt ze vervolgens. Ik vind het altijd zo sneu maar het is nu eenmaal haar manier om in slaap te vallen. Dus ja, dan laat ik haar wel huilen. De kleine man kan ook wel eens driftig snikken als hij boos is. Ook dan laat ik hem toch echt even huilen. Huilen is gewoon een emotie die een kind toch ook even kwijt moet. Wel vind ik het belangrijk dat ze zich veilig voelen en dat ze weten dat ze ook bij mij mogen huilen. Snikken op schoot valt ook wel onder troosten. Dus ook hier kijk ik gewoon naar de situatie.

Bij deze tag ik Saskia, Judith en Ellen om de Mommy Wars tag ook in te vullen. Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden. Als jij het ook leuk vind om de Mommy Wars Tag over te nemen, moet je dat zeker doen! Leuk zelfs. Link je dan wel even naar het origineel van Betty en Esther?

Verder tag ik MarjoCassandraLindaAstrid, en Mary-Lou. Ik ben benieuwd naar jullie antwoorden.

Hebben jullie ook wel eens het gevoel dat je je moet verantwoorden voor bepaalde keuzes?

 

 

 

 

 

 ♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments on De Mommy Wars Tag

 1. Nathalie
  13 januari 2016 at 21:39 (8 jaar ago)

  Ook wij hebben hem ingevuld, deze tag is erg leuk!
  De verschillende meningen en belevingen erg leuk om te lezen!

  Beantwoorden
 2. Romy
  13 januari 2016 at 21:18 (8 jaar ago)

  Leuk dat je ‘m ook hebt ingevuld! Ik vind het erg leuk om alle verschillende antwoorden te lezen. En wat betreft je vraag: daar weet je van mij het antwoord al op. 😉

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.