In de winter is het altijd leuk om iets extra’s voor de vogeltjes te maken. Het word langzaam steeds kouder dus er komt een moment dat de vogels zelf weinig voedsel meer kunnen vinden. Een beetje bijvoeren kan dan geen kwaad en het brengt ook wat leven in je tuin. Wij hebben altijd wel iets hangen voor alle meesjes en vinken die onze tuin bezoeken. Regelmatig maken we iets zelf en dus deel ik een leuke DIY met jullie. Hoe kun je op een eenvoudige manier vogelvoer maken? Super leuk en makkelijk om te doen met de kinderen.

DIY; Vogelvoer maken

Wij hebben een aantal bomen in de tuin waar we vaak iets in hangen voor de vogeltjes. Soms een pinda-slinger, soms wat vetbolletjes maar ook regelmatig iets wat we zelf gemaakt hebben. Zo maakten we in de herfst al eens een vogelhuisje van een pak babyvoeding. Ook vullen we regelmatig de grote dennenappels met lekkers.  Dit keer maakten we een soort vetbollen zonder frituurvet. Dit scheelt enorm veel geklieder en het is prima te doen met kleine kinderen.

vogelvoer maken

Wat heb je nodig?

 • vogelzaad
 • 6 blaadjes gelatine
 • Een schaaltje met koud water
 • 1 kop heet water
 • 1 kop bloem
 • 4 koppen vogelvoer
 • uitsteekvormpjes/muffinvorm
 • lolly-stokjes of saté-stokjes
 • een grote schaal of beslagkom
 • een lepel
 • touw of lint

Hoe ga je te werk?

Haal 6 blaadjes gelatine uit de verpakking en laat ze zacht worden in een schaaltje koud water. Ondertussen doe je 4 koppen vogelvoer in een beslagkom. Wanneer de blaadjes gelatine zacht geworden zijn knijp je ze uit en doe je ze in een kop heet water. Laat de gelatine nu helemaal oplossen. Doe dit vervolgens in de beslagkom bij het vogelvoer en roer het goed door zodat al het vogelvoer vochtig is. Als laatste roer je er één kop bloem door.

   vogelvoer maken 3

Wanneer alles goed door elkaar zit kun je je vormen vullen. Wij gebruikten een lepel om het mengsel in de uitsteekvormen te doen. Je kunt er ook voor kiezen om het mengsel in plastic bekertjes, cupcakevormpjes of een muffinvorm te doen.
Druk alles goed aan. Ik prikte er vervolgens lolly-stokjes in zodat er gaatjes ontstonden om een touwtje door te doen. Laat de vormen een paar uur drogen tot deze helemaal uitgehard zijn.

vogelvoer maken

Wanneer je vormen helemaal hard zijn kun je ze er voorzichtig uitduwen. De kleine man wilde ook een paar dino-vormen maar dat was vrij ambitieus. Die misten nadien wat pootjes of een hoofd en hebben we dus maar op een schaal gelegd voor de vogels. De grote vormen zijn wel erg goed gelukt en er wordt al druk van gesmikkeld door de vogeltjes.

vogelvoer maken

Hebben jullie ook altijd iets voor de vogels in de tuin hangen?

 ♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments on DIY; Eenvoudig vogelvoer maken in leuke vormen

 1. Annelies
  11 februari 2023 at 16:05 (1 jaar ago)

  ziet er heel tof uit! gaan wij binnenkort eens proberen op kamp! 🙂
  maar hoeveel vormen zou je ongeveer uit je recept halen?

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on DIY; Eenvoudig vogelvoer maken in leuke vormen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.