Ja, ik ben chronisch ziek. Nee, je ziet niets aan me. Hoogstens dat ik af en toe even als een pinguïn loop of een beetje moeilijk doe met mijn handen of arm. Maar dat kan iedereen wel eens hebben. Ik weet het aardig goed te verbergen en kan er over het algemeen ook best mee dealen. Maar soms ben ik er even helemaal klaar mee. Vandaag is zo’n dag. Ik werd al vroeg wakker van de pijn en kon vervolgens mijn bed bijna niet uit komen. Hoe dat komt? Ik heb reuma.

Chronisch ziek

Ik vind het altijd zo zwaar klinken, chronisch ziek zijn. Er zijn zoveel mensen die het veel zwaarder hebben dan ik, denk ik dan. Maar toch hoor ik ook bij die groep mensen die chronisch ziek zijn. Jammer hoor.

Diagnose reuma

Ruim twee jaar geleden kreeg ik enorm veel pijn in mijn elleboog. In eerste instantie dacht ik dat ik hem gestoten had of wellicht een onschuldige ontsteking had. Maanden later, in januari 2014, werden de klachten steeds erger en werd uiteindelijk de diagnose reuma gesteld. Ik kreeg medicijnen, regelmatig röntgenfoto’s en bloedonderzoeken. Conclusie; je bent niet te genezen maar we proberen wel de symptomen te bestrijden. Nou, daar sta je dan. Voor het ziekenhuis, een stempel rijker, een illusie armer. Ik had serieus gedacht dat de reumatoloog zou zeggen dat ik even wat pilletjes zou slikken en hoppa, ik zou weer beter zijn. Daar heb ik me dus mooi op verkeken want nu twee jaar verder is er nog geen dag voorbij gegaan waarin ik geen pijn had.

Steeds nieuwe ontstekingen

Waar de ontsteking het eerste half jaar echt alleen in mijn elleboog bleef zitten, kreeg ik er in de loop van 2014 steeds nieuwe ontstekingen bij. Af en toe liep ik met enorme worstenvingers rond, een paar dagen later verdwenen deze weer. Inmiddels heb ik ook last van mijn voeten, mijn knie, mijn handen en nog steeds die verrekte elleboog. Elke keer denk ik dat het beter gaat en boem, daar komt de pijn weer drie keer zo hard terug. Inmiddels ben ik het stiekem wel gewend om constant pijn te hebben maar dat neemt niet weg dat ik het af en toe enorm vermoeiend en bijzonder irritant vind.

Medicijnen aanpassen

Om de pijn te verlichten en de ontstekingen te bestrijden slik ik nu al twee jaar medicijnen. Tijdens mijn laatste zwangerschap gebruikte ik een lage dosis medicijnen. Dit was absoluut niet schadelijk voor mijn kindje, anders had ik het nooit gedaan, maar bracht weinig goeds voor de reuma. De reuma werd in het laatste trimester van mijn zwangerschap best pittig en dat is hij nu nog steeds. De medicatie moet nu dus weer nodig aangepast worden dus ik ben benieuwd wat mijn arts voor plannen heeft. Eind januari mag ik weer een bezoekje brengen aan het ziekenhuis dus tot die tijd wacht ik het maar af. Af en toe een extra rosé-tje dan maar.

Mij krijg je niet klein!

Ondertussen moet ik het er gewoon mee doen. Ik weet inmiddels wat ik wel en niet kan. Dat ik soms keuzes moet maken. Dat ik momenteel niet kan hardlopen door de pijn in mijn voeten. Dat ik al mijn mooie pumps niet meer kan dragen door de pijn. Dat ik wel kan paardrijden mits ik mezelf niet overvraag. Dat ik wel mijn kleine meisje kan dragen als ze onrustig is, als ik maar goed strak knoop in de draagdoek. Dat ik wel zelf voor mijn kinderen kan zorgen als ik maar op tijd naar bed ga en ’s ochtends rustig opstart. En bovenal dat ik kan genieten van de dingen die ik wel kan en natuurlijk van mijn lieve gezin.

Reuma, mij krijg je niet klein!

Zijn er onder mijn lezers ook mensen die chronisch ziek zijn? Hoe dealen jullie ermee?♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 11 Comments on Ja, ik ben chronisch ziek. Nee, je ziet het niet

 1. Jacqueline
  15 maart 2016 at 21:30 (8 jaar ago)

  Hoe ik deal met mijn chronische ziekte? Ik schrijf er een blog over. 😉

  Beantwoorden
 2. Janette
  11 januari 2016 at 21:20 (9 jaar ago)

  Ik ben zo super trots op je. Hoe alles toch maar zelf doet. En zelf zo goed als mogelijk voor je gezin zorgt.

  Beantwoorden
 3. Marjolein
  11 januari 2016 at 21:10 (9 jaar ago)

  Oh wat naar zeg! Hoor steeds meer jonge mensen die deze diagnose krijgen. De ene kan er wel mee hardlopen en de ander niet. Ook de medicijnen verschillen erg van elkaar hoor ik. Heb je daar al mee getest?

  Beantwoorden
  • Bianca
   11 januari 2016 at 22:12 (9 jaar ago)

   Ja klopt. Vanwege de zwangerschapswens en vervolgens mijn zwangerschap zelf had ik weinig keuze qua medicatie. Vervolgens heb ik na mijn zwangerschap heel lang bloedarmoede gehad waardoor we ook niets aan de medicatie konden veranderen. Dus binnenkort gaan we eindelijk met de medicatie aan de slag in de hoop dat we iets vinden dat wel werkt.

   Beantwoorden
 4. Carolien
  11 januari 2016 at 19:58 (9 jaar ago)

  Pittig zeg, fijn om te lezen dat het je niet klein krijgt! Volhouden die instelling!

  Gelukkig heb ik geen chronische ziekte, maar wel veel respect voor mensen die dat wel hebben en toch alles uit hun leven kunnen halen en kunnen genieten!

  Beantwoorden
  • Bianca
   11 januari 2016 at 22:13 (9 jaar ago)

   Dank je wel. Ik doe mijn best!

   Beantwoorden
 5. Nathalie
  11 januari 2016 at 16:28 (9 jaar ago)

  Reuma is soms flink pittig! Zelf (gelukkig) geen reuma, maar in mijn directe omgeving behoorlijk wat mensen!

  Mooi te lezen dat reuma je niet klein krijgt!

  Hier een blijvend zieke dochter, voor zover het nu lijkt… diagnose (nog) niet duidelijk. Wij noemen het dus blijvend ziek ipv chronisch zien.

  Beantwoorden
  • Bianca
   11 januari 2016 at 22:13 (9 jaar ago)

   Ow jeetje, dat is ook niet leuk. Zeker wanneer je nog geen diagnose hebt, dan blijf je zo zoeken en gissen. Heel vervelend.

   Beantwoorden
 6. Marian Zw.
  11 januari 2016 at 08:12 (9 jaar ago)

  Herkenbaar, ik heb fybromialgie em gelukkig gaat het nu al een paar jaar heel erg goed! Ik heb soms een slechte dag, haha ja dan waggel ik als een pinguin, kan mn bed niet uitkomen en doet alles me zeer.

  Beantwoorden
  • Bianca
   11 januari 2016 at 22:14 (9 jaar ago)

   Fybromialgie is ook heel pittig. Fijn dat het nu heel goed gaat. Hopelijk blijft dat zo.

   Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.