Borstvoeding is, over het algemeen, de normaalste zaak van de wereld. De meeste kinderen worden groot met moedermelk en sommigen moeders zweren bij het geven van borstvoeding boven alles. Ik word er soms bijna een beetje bang van want ook ik wil het allerbeste voor mijn kinderen. Maar wat als borstvoeding geen optie is?

Kinderwens

Ruim vijf jaar geleden ging het opeens toch kriebelen. Ik had jaren heel hard geroepen dat ik geen kinderen wilde. Ik wist het echt zeker, ik had geen kinderwens. Tot ik een jaar of 27 was en ik opeens een oerdrang voelde. Het kwam opzetten als poepen; ik wilde graag een kindje.

Tot die tijd had ik nooit nagedacht over zwanger worden, laat staan of ik borstvoeding wilde geven, aan co-sleeping zou doen en nog meer van dat soort vraagstukken. Eenmaal zwanger moest ik dus toch over een aantal zaken nadenken. Borstvoeding was zo’n onderwerp, maar wat nou als borstvoeding geen optie is?

Als borstvoeding geen optie is

Anti-depressiva

Rond mijn 18e heb ik een flinke depressie gehad. Ik zag het leven totaal niet meer zitten en zat diep in de put. Cognitieve gedragstherapie gaf me een duwtje in de rug maar daar had ik niet genoeg aan. Nadat de psychiater de diagnose dysthyme stemmingsstoornis had gesteld kreeg ik er dan ook anti-depressiva bij. Wat knapte ik daar van op. In combinatie met de therapie en de steun van mijn familie en vriend kwam ik er weer helemaal boven op.

Vanwege die Dysthymie slik ik nu al ruim 14 jaar anti-depressiva. Weliswaar een lage dosering maar helemaal zonder kan ik gewoon niet. Dit heeft tot gevolg dat borstvoeding gewoon geen optie is.

Als borstvoeding geen optie is

Ik heb regelmatig overwogen, en geprobeerd, de medicijnen volledig af te bouwen. Dit heeft nooit succes gehad en daar heb ik eigenlijk allang vrede mee. Het is goed zo, met anti-depressiva gaat het heel goed met me en zonder niet. Maar toen werd ik zwanger.

De medicatie mocht ik in dezelfde, lage dosering, doorslikken. Dit kon geen kwaad voor mijn kindje. Over borstvoeding was echter te weinig bekend in combinatie met mijn medicijnen. Voor mij was er dus eigenlijk geen keuze. Flesvoeding is ook prima en mijn eigen moedermelk zou gewoon niet gezond zijn voor mijn kindje. De keuze om dan dus geen risico te nemen en mijn kinderen geen borstvoeding te geven was zo gemaakt. Ik ben daar verder geen moment rouwig om geweest en heb ook niet het idee dat ik iets gemist heb.

Als borstvoeding geen optie is

De borstvoedingsmaffia

Gekscherend worden enkele fanatieke voorstanders van borstvoeding wel eens de borstvoedingsmaffia genoemd. Zo nu en dan heb ik dat ook zelf zo ervaren. Ik heb bewust wegens gezondheidsredenen gekozen om mijn kinderen flesvoeding te geven. Ik sta daar volledig achter maar heb toch wel eens het idee gehad dat ik mezelf moest verantwoorden.

Zo jammer, want we willen toch allemaal het beste voor ons kindje? Mijn kinderen zijn niets tekort gekomen en zijn beide kerngezond.

Dus lieve moeders die geen keuze hebben of juist bewust de keuze maken; laat je niet gek maken! We willen allemaal het beste voor ons kindje en ze worden echt wel groot van flesvoeding.

Had jij een keuze? Welke keuze zou jij maken als je het overnieuw kon doen?

Handtekening

 ♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 9 Comments on Als borstvoeding geen optie is

 1. Lonneke
  5 december 2016 at 08:44 (7 jaar ago)

  Ik vond het ook verschrikkelijk dat ik geen borstvoeding kon geven toen dat nodig was. Uiteindelijk hebben wij gekozen voor donormelk!

  Beantwoorden
 2. Jacqueline
  29 juni 2016 at 21:41 (8 jaar ago)

  Ik heb 2x borstvoeding mogen geven. De eerste keer 6 maanden, maar mijn jongste weigerde de fles, dus toen moest ik wel doorgaan. Tot 9 maanden heeft ze de fles geweigerd en kon ik dus tussen de middag van mijn werk heen en weer naar het kinderdagverblijf om te voeden.

  Weet je, elke keuze die weloverwogen is, is een goede keuze. En soms heb je geen keuze, dan moet je gewoon doen wat het beste is voor je kind (en jezelf) en dat is ook goed.

  Beantwoorden
 3. Joyce
  29 juni 2016 at 19:38 (8 jaar ago)

  Ik heb 3x kunnen kiezen. De eerste twee keer heb ik bewust voor flesvoeding gekozen. Bij de derde was ik blijkbaar pas zelfverzekerd genoeg om mijn eigen lichaam te vertrouwen dat het heus wel een kind kon voeden.
  Ik zat midden in een borstvoedingswereld qua sociale contacten (en dan de echte langvoedsters van 2-6 jaar enz) maar nooit heeft er ook maar iemand enig commentaar gegeven.
  Ik denk dan ook echt dat de borstvoedingsmaffia best wel meevalt, het is maar hoe je er zelf in staat.
  Nu voed ik 22 maanden de jongste en krijg ik opeens wel commentaar van mensen die niet in de ‘borstmaffiawereld’ wonen 😉
  Voor de buitenwereld doe je het sowieso nooit goed, maar zolang jullie gezond en gelukkig zijn, probeer er schijt aan te hebben. Jij hebt bewust gekozen voor flesvoeding, omdat dit het gezondste is voor jullie allebei en daar hoef je geen enkele verantwoording voor af te leggen, je te schamen of wat dan ook! Goed gedaan mama!

  Beantwoorden
  • Bianca
   29 juni 2016 at 20:12 (8 jaar ago)

   Dat is het ook, inderdaad. Het is toch nooit goed, als je er zelf maar gelukkig mee bent. Wat goed dat je al 22 maanden borstvoeding kunt geven, wow!

   Beantwoorden
 4. Astrid
  29 juni 2016 at 11:33 (8 jaar ago)

  Ja hier drie keer gewoon kunnen kiezen. En drie keer liep (en loopt t nog steeds) goed. Moest wel de tweede keer (bij onze dochter) stoppen met de borstvoeding vanwege medicijn gebruik. Had een hardnekkige ontsteking in één van mijn holtes waarvoor ik morfine kreeg. Had dan een week moeten kolven (dat weggooien) ,dochterlief ondertussen flesvoeding moeten geven, en dan na een week weer proberen. Maar had zoveel pijn dat ik er niet over peinsde om ook nog te gaan kolven.. Gelukkig had ze toen al wel 9 maanden volledige bv gehad, maar toch voelde het een beetje als falen.

  Beantwoorden
  • Bianca
   29 juni 2016 at 20:13 (8 jaar ago)

   Dat hoor ik wel vaker, dat moeders het als falen ervaren. Terwijl je eigenlijk zou moeten denken dat het je al negen maanden gelukt was.

   Beantwoorden
 5. Laura Duijvesteijn
  29 juni 2016 at 06:44 (8 jaar ago)

  Heel erg herkenbaar. Vond het ook zo bijzonder dat mensen er maar vanuit gaan dat je zelf voedt. Als ze zien dat het fles is, is heel vaak de eerste opmerking goh het lukte zeker niet met de borstvoeding. Want stel je nu eens voor dat je gewoon een andere keus gemaakt heb… Erg bijzonder!

  Beantwoorden
  • Bianca
   29 juni 2016 at 10:58 (8 jaar ago)

   Ja precies! Een andere keuze dan borstvoeding word niet altijd gewaardeerd. Of je nou geen keuze had of gewoon lekker zelf de keuze maakte. Blijft bijzonder.

   Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Als borstvoeding geen optie is

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.