Het is al weer een jaar geleden dat ik een toffe DIY online zette. Een DIY die te maken had met een jaarlijks terugkerende dag waarop je je lekker vies mag maken. Aanstaande woensdag is het wéér zover; Modderdag 2016. Nu is het bij ons thuis elke week minimaal één keer modderdag dus wij weten daar wel raad mee.

Modderdag 2016

Aanstaande woensdag staat alweer de derde editie van de Modderdag op de agenda. Kort door de bocht is Modderdag een dag waarop het ontdekken van modder centraal staat.

Modderdag 2016; lekker vies worden + tips

Oorspronkelijk is Modderdag ontstaan in Nepal om kinderen positieve natuurbelevingen mee te geven. Dit initiatief is in 2013 naar Nederland gehaald en steeds meer organisaties en scholen doen hier aan mee. Spelen met modder is namelijk, naast erg leuk, ook nog eens super goed voor de ontwikkeling van kinderen.

Het is wetenschappelijk aangetoond dat buiten spelen in de natuur de ontwikkeling van kinderen enorm stimuleert. Wanneer kinderen vies mogen worden, nemen bijvoorbeeld creativiteit, nieuwsgierigheid en kwaliteit van spel toe. Het is goed voor het concentratievermogen en kinderen leren beter omgaan met risico’s als vallen en uitglijden. En niet te vergeten: buitenspelen in een natuurrijke omgeving draagt bij aan een positievere houding en gedrag tegenover natuur en milieu.

Vies worden mag!

Lekker buiten spelen, vies worden en ongehinderd ontdekken en ervaren, dat is Modderdag 2016. Vooral dat vies worden is toch wel iets wat echt bij Modderdag hoort. En dat kunnen mijn kinderen wel. Witte broek aan, sokken uit en lekker baggeren in de modder. Witte broek? Pardon? Ja, ik presteer het steeds om mijn jongste met witte broek en al in de modder te zetten. Het schoon krijgen van die broek is vervolgens even een uitdaging maar dat mag de pret niet drukken. De grootste lol hebben meneer en mevrouw met het graven van kuilen, kruipen, kliederen en vies worden in de modder. Dan maakt een vies pak toch niets meer uit?

Modderdag 2016; lekker vies worden + tips

Wat kun je zelf doen?

Doet de school of opvang van jouw kinderen niet mee aan de Modderdag 2016 maar vind jij het wel tof om er iets mee te doen? Dan zijn er genoeg ideetjes om je kinderen modder te laten ervaren.

 • Heb je al wel eens geprobeerd om een tekening te maken van modder?

Modderdag 2016; lekker vies worden + tips

 • Maak eens een blotevoetenpad. Een bak zand met een beetje water maakt al een lekker modderbakje om door heen te lopen. Hoe voelt dat aan je tenen?
 • Zet wat potjes en pannetjes buiten en maak eens lekkere moddertaartjes. Handige papa’s, mama’s, opa’s of oma’s kunnen misschien zelfs wel een modderkeuken maken.

modderdag 2015

 

 • Maak eens modderafdrukken met je handen en voeten. Of misschien durf jij wel een modderafdruk met je neus te maken. Gewoon op de straat of zelfs op een vel papier.
 • Bij mooi weer is het natuurlijk helemaal leuk om in een modderbadje te springen. Vul gewoon een speciekuip of zwembadje met zand en water. Kliederen maar.

Zo zijn er natuurlijk nog tal van spelletjes en ideeën te bedenken met modder, voor groot en klein. Op mijn Pinterest bord vind je nog veel meer ideeën, dus ga lekker naar buiten en klieder er lekker op los.

Gaan jouw kinderen lekker baggeren op Modderdag 2016? Heb je nog leuke moddertips?

Handtekening♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments on Modderdag 2016; lekker vies worden + tips

 1. Vlijtig Liesje
  28 juni 2016 at 09:29 (8 jaar ago)

  Ik kende het fenomeen modderdag nog niet. Maar het lijkt me heerlijk voor kinderen!

  Beantwoorden
 2. Boerderij Zinin
  27 juni 2016 at 16:46 (8 jaar ago)

  Bij het “Thuishuis” waar onze dochter heen gaat, doen ze voor de 3e keer mee. Vorig jaar van de glijbaan bommetjes in het modderbad. Geweldig genoten!
  Nu is deze opvang op een melkvee bedrijf, dus het buiten de natuur ontdekken komt al ruim aan bod met de kalfjes, paplammetjes en kippen.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.