Afgelopen woensdag mochten wij een middagje ontdekken in een te gek kindermuseum. Villa Zebra in Rotterdam nodigde ons uit voor de klooimiddag, waar we lekker mochten kliederen, ontdekken en ervaren. Vandaag vertel ik je meer over dit interactieve museum en waarom je dat zeker op je zomervakantie-lijstje moet zetten.

Een museum is toch suf!

Bij het woord ‘museum’ gaan de nekharen van sommige mensen al overeind staan. Veel mensen denken bij een museum aan een stoffig gebouw vol met ouderwetse rommel. Waar je verplicht naar toe moest op de middelbare school. Waar je nergens aan mocht komen en waar je niet bepaald vrolijk van werd.

Ik kan je verzekeren dat dat bij Villa Zebra absoluut niet het geval is. Dit is namelijk een super tof kindermuseum voor hedendaagse beeldende kunst. Zonder suffe ouderwetse rommel maar mét twee hele toffe tentoonstellingen.

Experimenteren en ontdekken in Villa Zebra

Villa Zebra is een kindermuseum langs het water in Rotterdam. Bij binnenkomst word je hartelijk ontvangen door een enthousiast team die niet de ouders aanspreken maar juist de kinderen. Want daar is dit museum voor, voor de kinderen. Kinderen voelen zich direct thuis en worden gemotiveerd om deel te nemen aan de tentoonstellingen en aan de workshops.

Op de begane grond vind je een tentoonstelling speciaal voor kinderen in de leeftijd van 3 tot en met 6 jaar, genaamd ZELF! Diverse kunstenaars hebben hier installaties gemaakt die de kinderen mogen ontdekken. Zo mochten we een paar deuren open maken waar een heuse keuken uit tevoorschijn kwam. Door een geheim luik kroop de kleine man de keuken in en daar mocht hij ontdekken wat er allemaal voor voorwerpen te vinden waren. Meneer keek zijn ogen uit en speelde enthousiast met de dames van het museum mee.

Weekendtips; experimenteren en ontdekken in Villa Zebra

Een stukje verder kon meneer aan de slag met het plakken van monstermagneten in de monsterstraat. Geïnspireerd op het bekende prentenboek van Alice Hoogstad, Monsterboek. Dit viel bijzonder goed in de smaak bij de kleine man want hij vond het hilarisch om de monsters op gekke plekken te plakken.

Weekendtips; experimenteren en ontdekken in Villa Zebra

En zo waren er nog een aantal toffe hoekjes die je kon ontdekken. Ik ga het echter niet allemaal verklappen want dat moeten jullie echt zelf gaan doen.

Kliederen op de klooimiddag

Villa Zebra organiseert regelmatig extra workshops en activiteiten rond de tentoonstellingen. Afgelopen woensdag mochten wij deelnemen aan de klooimiddag waar experimenten het hoofddoel was. Als echte kunstenaars mag je op de klooimiddag aan de slag met diverse materialen om zo, al experimenterend, een kunstwerk te maken. Ik vond dit zelf een erg leuke insteek aangezien ik dit soort dingen zelf ook veel deed tijdens mijn jaar op de kunstacademie. Gewoon lekker aan de slag met materialen en ontdekken wat de mogelijkheden zijn.  Onze kleine man houdt daar ook wel van. Met glow in the dark-verf maakte hij dan ook een stoere monstervis met heuse stekels op aluminiumfolie.

Weekendtips; experimenteren en ontdekken in Villa Zebra

Deze klooimiddag wordt elke maand georganiseerd dus kijk zeker even in de agenda van Villa Zebra voor meer workshops.

Ook voor oudere kinderen

Als je nu denkt dat dit museum alleen geschikt is voor kinderen tot en met 6 jaar dan heb je het mis. Op de eerste verdieping vind je namelijk nóg een toffe tentoonstelling mét bijbehorende workshops. Welkom Thuis is een tentoonstelling voor kinderen vanaf 7 jaar en deze tentoonstelling zet kinderen aan het denken. Voorafgaand ontvang je een sleutel en moet je al direct een keuze maken. Achter welke voordeur zou ik mij thuis voelen? Eenmaal binnen vind je diverse installaties en worden kinderen aan het denken gezet. Waar voel ik mij thuis? Wat is belangrijk voor mij om me thuis te voelen? Bij welke mensen voel jij je thuis?
Kortom, ook weer een tentoonstelling om over na te denken, te ontdekken en te ervaren.

Weekendtips; experimenteren en ontdekken in Villa Zebra

Villa Zebra

Ben jij nieuwsgierig geworden en wil je ook wel eens bezoekje brengen aan dit toffe kindermuseum? Je vind Villa Zebra op Stieltjesstraat 21 in Rotterdam. Elke woensdag, vrijdag en in het weekend kun je er terecht tussen 12.00 en 17.00uur. In de vakanties zijn er extra openingstijden. Kijk voor alle info en extra activiteiten even op de website van Villa Zebra.

Weekendtips; experimenteren en ontdekken in Villa Zebra

Heb jij al eens een bezoek gebracht aan Villa Zebra? Zet het zeker op je lijstje voor de aankomende zomervakantie!

Handtekening

 ♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 2 Comments on Weekendtips; experimenteren en ontdekken in Villa Zebra

 1. Marguerita
  25 juni 2016 at 21:07 (8 jaar ago)

  Was leuk om je daar even kort te ontmoeten! Mijn dochter vraagt nu steeds wanneer we weer gaan

  Beantwoorden
 2. Dewi
  25 juni 2016 at 09:34 (8 jaar ago)

  Superleuk Villa Zebra. We zijn er een keer geweest. Geweldig voor mijn jongste van 5 & van 9. Kids hebben zich goed vermaakt

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.