Door Sofie – Een bekende en zeer veelvoorkomende huidaandoening bij baby’s: berg. Bijna ieder kindje krijgt er last van. Ook mijn kindje heeft het meerdere malen gehad. Gelige korsten op de hoofdhuid vaak vastgeplakt aan haartjes. Maar gelukkig onschuldig en ging het vanzelf weer over. Maar kindjes kunnen er wel irritaties van krijgen. Ik geef je wat tips voor baby’s met berg.
Baby’s met berg
De oorzaak van berg is niet bekend. Het gaat om een vorm van eczeem en is gemakkelijk te herkennen. Kindjes krijgen het vaak in de eerste 2 maanden van hun leven en het gaat dan om vettige goudgelige korsten op de hoofdhuid. Vaak langs de haargrens en soms ook in de wenkbrauwen. Het kan muf ruiken en ziet er misschien niet heel fris uit. Witte schilfers kunnen hier ook bij horen en de hoofdhuid kan rood worden. Die rode hoofdhuid kan irriteren en kindjes kunnen zich gaan krabben. Zeker als ze de berg op iets latere leeftijd krijgen. Overigens is berg niet besmettelijk.
Invloeden
Hoewel de precieze oorzaak van berg niet bekend is, weet men wel wat van invloed is om de huidaandoening:
- Zeep
Zeepproducten kunnen voor berg zorgen. Sowieso kunnen deze producten bij de allerkleinsten voor problemen zorgen. Gebruik altijd zeepvrije gels of badolie. Dit vermindert berg.
- Onregelmatigheden
Kindjes met onregelmatige schema’s – of zelfs stress – kunnen een ergere vorm van berg krijgen. Een regelmatig dagschema houdt in op vaste tijden eten, drinken, slapen. Rust en regelmaat dus.
- Bedekte hoofdhuid
Een bedekte hoofdhuid kan voor een toename van berg zorgen. Een laag zalf op het hoofdje heeft hetzelfde effect. De hoofdhuid moet ademen. Uiteraard moet een kindje in de kou een muts op en in de zon een zonnehoedje maar zorg ervoor dat de hoofdhuid niet te vaak bedekt is.
Voor berg hoef je gelukkig vrijwel nooit naar de huisarts. De aandoening gaat vanzelf over. Vaak binnen het eerste levensjaar al. Soms krijgen kinderen er later nog even last van maar vrijwel nooit na hun 6de verjaardag.
Je kunt berg prima zelf behandelen. Zalfjes en oliën bieden dan uitkomst. Bijvoorbeeld de Bergzalf van Dokter Leenarts. Zodra je kindje gaat krabben, zorg dan altijd dat de nageltjes kort zijn. Zo voorkom je eventuele littekens. Schilfers kan je het beste gewoon uitkammen met een fijne kam.
Van alle huidaandoeningen die je kindje kan krijgen, en vaak ook krijgt, is berg een relatief onschuldige. Je kindje wordt er niet ziek van en je kunt het eenvoudig zelf behandelen of verlichten. Geen zorgen dus.
Deze gastblog is geschreven door Sofie van der Meer en ontstaan na een samenwerking.
♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥