Mijn kinderen zijn aardig verwend. Ze hebben echt enorm veel speelgoed maar ook wel veel van hetzelfde. De structo in mij houdt ervan om alles geordend op te ruimen. Alle LEGO bij elkaar, alle paardjes bij elkaar en alle houten figuren bij elkaar. Voor deze laatste wilde ik dan ook op een eenvoudige manier een zakje van stof naaien. Om de Holztiger figuren netjes bij elkaar te houden.

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

Ik had wat restjes stof over van andere projectjes, die prima geschikt waren om nog iets leuks mee te doen. Aangezien onze collectie houten figuren van Holztiger steeds groter word was het plan om een zakje van stof te naaien. Zo kunnen de kinderen de figuren makkelijk bij elkaar houden en bijvoorbeeld mee naar oma nemen. Ik zocht de spulletjes bij elkaar en ging aan de slag.

Wat heb je nodig om eenvoudig een stoffen zakje te naaien?

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

 • 50cm katoen (voor 2 vlakken van 40x25cm)
 • biaisband, lint of koord
 • Schaar
 • meetlint
 • garen
 • naaimachine

Hoe naai je een zakje van stof?

Bij de Kwantum had ik een paar lappen katoen gekocht van 1 meter.  Voor 5 euro per meter kan je heel veel leuke dingen maken. Het biaisband en het garen had ik zelf in huis.

Vouw je stof dubbel en meet een rechthoek van 25 centimeter bij 40 centimeter uit. Knip dit dubbel uit, zodat je een lange rechthoek krijgt van 80 centimeter bij 25 centimeter.

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

Zet aan elke smalle kant van je rechthoek even een streepje op 6 centimeter vanaf de bovenkant. Doe dit aan de achterkant van je stof zodat je het niet ziet als je zakje klaar is. Deze lijn hou je straks aan met het in elkaar zetten van je zakje. Op deze lijn komt ook de rand van de zoom voor je koordje.

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

Vouw je rechthoek nu met de goede kanten op elkaar. Zorg dat alle randen netjes langs elkaar liggen zodat je zakje recht word. Speld nu de zijkanten aan elkaar vast tot de streep die je gemarkeerd hebt.

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

Doe dit aan beide kanten. Vervolgens naai je de zijnaden dicht onder de naaimachine met een rechte steek. Je begint bij de markering en stikt helemaal naar beneden. De bovenste 6 centimeter blijven dus open.

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

Als het goed is heb je nu beide zijnaden aan elkaar vast gestikt. Je hebt nu bovenaan nog twee flappen van 6 centimeter. Deze vouw je twee keer naar binnen zodat er een tunnel ontstaat. Je vouwt de stof dus één keer om op 2 centimeter van de rand. Vervolgens vouw je de stof nog een keer om tot je tegen de markering aan zit. Strijk dit even goed zodat de de vouw er in zit.

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

Als je de tunnel aan beide kanten hebt gestreken dan stik je deze vast met de naaimachine, vlak langs de onderste rand. Zo ontstaat je tunnel waar je later het koordje door heen zult doen.

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

En dan is het grote moment daar. Keer je zakje binnenstebuiten et voila, je hebt zojuist een zakje van stof gemaakt. Rijg er nog even een koordje of lint door heen en je bent klaar om speelgoed te ruimen.

Handig voor bijvoorbeeld de diertjes, knikkers of LEGO!

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

Wat zou jij in dit zakje bewaren?

De structo in mij houdt van speelgoed ordenen. Om wat kleine dingetjes te bewaren wilde ik dan ook eenvoudig een zakje van stof naaien. Lees hier hoe!

Handtekening

Bewaren♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments on DIY; Eenvoudig een zakje van stof naaien

 1. Berlinda Segers
  15 april 2020 at 17:04 (4 jaar ago)

  Het was op zich duidelijk uitgelegd maar de rand waar ik het koordje moet doorsteken is niet mooi afgewerkt, dus ik heb ergens een stap overgeslagen vrees ik. Maar ik ga het wel gebruiken voor de blokjes van de Rummikub in te steken 👍👍

  Beantwoorden
 2. Armande
  4 september 2016 at 09:54 (8 jaar ago)

  Heel duidelijke uitleg met foto’s. Ik heb de naaimachine ook 51 weken van het jaar in de kast staan, eigenlijk jammer.

  Beantwoorden
 3. Jacqueline
  3 september 2016 at 08:51 (8 jaar ago)

  Wat grappig, ik heb pas geleden 15 van dat soort zakjes gemaakt om als goodiebags weg te geven. Alleen ook nog ringetjes in de onderste hoeken geplaatst en daar het koord vastgeknoopt, zodat het een rugzakje wordt.
  Ik bewonder wel je precisie, zelf doe ik het een beetje op gevoel, zonder te meten of markeren.

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.