Ik weet nog heel goed dat ik klein was en mijn vader een lichtbak voor mijn moeder had gemaakt. Hij werd volop gebruikt en ik bedacht me opeens dat dat voor mijn kleuter ook wel een erg goed idee is. Een lichtbak maken is erg leuk en eigenlijk helemaal niet moeilijk. Ik laat je zien hoe ik het deed en wat je er vervolgens mee kan doen.

DIY; lichtbak maken voor kinderen

Een lichtbak, wat is dat? Eigenlijk zegt het woord het zelf al. Een lichtbak is een bak met een lamp erin die je voor diverse doeleinden kan gebruiken. Verderop geef ik je wat tips om de lichtbak te gebruiken. Je kunt ze zo kopen, van hout met een lamp erin en een plexiglas plaat erop. Zo’n bak kost kapitalen en het is net zo leuk en simpel om hem zelf te maken.

Wat heb je nodig?

DIY; lichtbak maken voor kinderen

 • Een kunststof opbergdoos met een gladde onderkant of gladde deksel.
 • aluminiumfolie
 • (kerst)verlichting op batterijen
 • duct-tape
 • schaar

Hoe ga je te werk

Je ziet het, om een lichtbak te maken heb je niet zo heel veel nodig. De meeste dingen heb je waarschijnlijk zelfs al in huis.

Ik had alleen kunststof dozen met een gladde onderkant dus ik koos ervoor om ddoos op z’n kop te gebruiken. Ik bekleedde de doos aan de binnenkant met aluminiumfolie. Zorg ervoor dat je de glimmende kant naar binnen hebt wijzen. Zo weerkaatst deze goed het licht. Ik bekleedde ook de onderkant van de deksel met aluminiumfolie. De randen plakte ik vast met duct-tape. Zo blijft het goed op zijn plaats zitten wanneer je de lichtbak gebruikt.

DIY; lichtbak maken voor kinderen

Omdat ik de doos ondersteboven zal gebruiken plakte ik de batterijen van de kerstverlichting met duct-tape vast aan de deksel. Zo blijven de lampjes op hun plek zodra ik de doos omdraai. Als je nu de lampjes aan zet en je deksel dicht doet dan is je lichtbak al klaar. Een kind kan de was doen.

DIY; lichtbak maken voor kinderen

Wat kun je doen met een lichtbak?

Je zult het zelf wellicht al door hebben maar het voornaamste waar je de lichtbak voor gebruikt is om over te trekken. Ik begon met de kleine man met een kleurplaat van een dinosaurus. Deze legde ik op de lichtbak, daar overheen een wit papier en meneer kon zo de dino overtrekken. Naast dat dit heel leuk is, is het ook erg goed voor de fijne motoriek en het oefenen van de pengreep.

DIY; lichtbak maken voor kinderen

Je hoeft natuurlijk niet alleen tekeningen of plaatjes over te trekken. Er zijn tal van activiteiten die je met de lichtbak kunt doen. Zo verzamelden wij een aantal bladeren die we eerst eens goed bekeken op de lichtbak. Door het licht zag je de nerven heel goed en konden we bekijken wat die nerf nou doet voor een blad. Vervolgens trok de kleine man de bladeren nog eens over.

Ook schreef ik een paar letters van het alfabet. Letters oefenen is voor een kleuter erg interessant en door het zo over te trekken kun je goed oefenen.

We knipten ook nog wat vormen uit een paars papiertje. Ook deze legden we op de lichtbak en zo tekende de kleuter de vormen na.

DIY; lichtbak maken voor kinderen

Er zijn dus tal van dingen die je met een lichtbak kan doen. Goed tijdsverdrijf en ook nog super leerzaam.

Ga jij ook een lichtbak maken voor je kind(eren)? Heb je nog goede ideeën om hem te gebruiken?

Handtekening

 ♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment on DIY; lichtbak maken voor kinderen

 1. Kirsten
  27 september 2016 at 08:31 (8 jaar ago)

  Dat is leuk gedaan! & inderdaad, heel leerrijk!

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.