Zoals jullie wellicht weten ben ik een groot liefhebber van lezen en voorlezen. Regelmatig vind je hier dan ook reviews van leuke prentenboeken of andere lees-gerelateerde artikelen. Dit keer schreef Serita Vossen van Deleukstevoorleesboeken.nl een stukje over het nut van voorlezen.
Het nut van voorlezen
Voorlezen is nuttig. Misschien heb je dat al eens gehoord. Misschien niet. Wist je hoe nuttig het precies is? Als je al begint met voorlezen vanaf dat je baby 8 maanden is, is dat effect al meetbaar tegen de 18 maanden. En later hebben ze: een grotere woordenschat, beter taalgevoel en een beter ontwikkeld analytisch vermogen. Zo nuttig dus!
Waarom is voorlezen zo goed?
Voorlezen is niet alleen leuk en gezellig, maar het is ook nog eens ontzettend goed!
● Zoals eerder genoemd voor een grotere woordenschat en beter taalgevoel.
● Het analytisch vermogen ontwikkelt dus ook beter.
● Als je vroeg begint met voorlezen kunnen ze zich ook eerder beter uitdrukken en daardoor zul je (aanzienlijk) minder driftbuien mee hoeven te maken (jippie!)
● Ze leren door het voorlezen complexere zinsopbouwen begrijpen, daar zullen ze later als ze dingen moeten gaan leren ook veel profijt van hebben.
● Ligt jullie kindje op de NICU / Intensive care? Dan is het helemaal goed om voor te lezen, zo zorg je toch voor een betere band tussen jou en je kindje. Want het kan voor jullie beide ontzettend moeilijk zijn hem of haar steeds achter te moeten laten.
● Voorlezen is goed voor elke leeftijd: van baby tot kleuter, maar zeker ook voor kindjes die al kunnen lezen. Het is namelijk ontzettend goed voor jullie band. Even 1-op-1 aandacht. Want hoe vaak heb je eigenlijk exclusieve aandacht voor je kindje?
● Het prikkelt de fantasie én de nieuwsgierigheid van je kindje.
● Ze leren zo ook veel meer nieuwe dingen kennen maar ze leren bijvoorbeeld ook emoties of over spannende gebeurtenissen.
● Kinderen die van jongs af aan worden voorgelezen hebben vaak ook een beter concentratievermogen!
● Heb je een onrustige baby of druk kindje? Juist voor deze kindjes is het voorlezen het broodnodige stukje rust in de dag. Houd natuurlijk wel rekening met dat de lengte van het verhaal past bij de huidige concentratiespanne. Kies ook het juiste moment van de dag uit waarop je kindje niet te moe of hongerig is. En hetzelfde geldt voor jezelf!
Hoe kom je aan boekjes om voor te lezen?
Je kunt ze natuurlijk gewoon nieuw in de winkel kopen of online bestellen maar heb je wel eens gedacht aan de volgende (iets meer lowbudget) alternatieven?
● Je kindje kan tot hij 18 jaar is gratis lid worden van de bibliotheek. Zo heb je met regelmaat nieuwe leuke boekjes te lezen. Zeker handig wanneer je kindje nogal eens van smaak wisselt. Zit je niet met al die boeken die nooit meer gelezen worden.
● De bibliotheek verkoopt vaak ook afgeschreven boeken. Heel handig als je kindje boekjes leuk vind maar ze nog iets te snel stuk maakt (ik heb wat boeken geplakt..) Die afgeschreven boekjes kun je met een gerust hart aan ze geven om zelf “te lezen”
● De kringloopwinkels hebben vaak ook nog hele leuke boekjes staan. Het aanbod wisselt wel enorm per kringloopwinkel en per stad. De ene kringloopwinkel biedt prachtige boekje aan, terwijl de andere bijna allemaal kapotte boekjes aanbiedt
● En ken je de kinderzwerfboeken al? Ook een super leuk initiatief! Kinderen mogen uit zwerfboekenstations boeken kiezen op de voorwaarde als hij uit is dat hij weer verder gaat zwerven!
Ben je op zoek naar inspiratie voor leuke voorleesboekjes? Houdt dan DeLeuksteVoorleesboeken.nl in de gaten of volg ze op Facebook! Geen excuus dus meer om niet voor te lezen, voorlezen kan vanaf elk budget. En verder kost het je alleen maar wat tijd!
♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥
irma ten napel
23 oktober 2016 at 13:15 (8 jaar ago)Inderdaad, er zijn zoveel leuke boekjes! Mijn dochtertje is nu 1,5 maar heeft niet echt het geduld om naar mij te luisteren / te wachten met bladzijde omslaan etc. Misschien gewoon maar blijven proberen? Zelf pakt ze wel vaak een boekje om er in te kijken/bladeren.
Bianca
23 oktober 2016 at 13:24 (8 jaar ago)Een boekje met mooie plaatjes en korte teksten werkt misschien wel. Of een karton boek met flapjes, dan kan ze actief mee doen. (Bijvoorbeeld Bezig Beertje, niet kapot te krijgen)
Jacqueline
22 oktober 2016 at 09:22 (8 jaar ago)Mooi artikel!
Mijn kinderen zijn het voorlezen al ontgroeid, maar ik geef er ook les in aan mijn studenten pedagogisch medewerker. Je kan er zoveel uit halen.
Vlijtig Liesje
21 oktober 2016 at 11:08 (8 jaar ago)Ik vind de bibliotheek een ideale plek voor boeken. Ze hebben er zo enorm veel. En er zin zelfs speciale voorleesochtenden, als je zelf voorlezen lastig vindt.