We hebben dit jaar mogen genieten van een vrij lange nazomer. In Oktober stonden er nog veel planten in bloei en begonnen de blaadjes langzaamaan te kleuren. Ik wilde graag een plantenpers maken met de kleine man, om al dat moois te bewaren. Zo kunnen we daar later weer iets moois mee knutselen.

DIY; een plantenpers maken

Een plantenpers maken is iets wat sommigen van jullie wellicht ooit op school hebben gedaan. Er staat mij iets van bij dat ik dat ook wel eens heb gedaan op de middelbare school. Hoewel ik het destijds echt niet cool vond is het wel een hele leuke DIY om samen met je kind(eren) te doen. Nadat ik de kleine man had uitgelegd dat je met een plantenpers bloemen en bladeren kunt laten drogen was ook hij enthousiast. Na het bij elkaar scharrelen van alle spulletjes gingen we aan de slag.

Wat heb je nodig?

DIY; een plantenpers maken

 • 2 vierkante houten plaatjes (triplex) van 25 x 25 centimeter
 • 4 lange bouten (5 cm)
 • 4 vlinderboutjes
 • boormachine
 • verf
 • kwasten
 • karton (oude doos)
 • keukenpapier

Hoe ga je te werk?

Om te beginnen heb je twee vierkante plaatjes nodig. Ik zaagde twee vierkanten van 25 bij 25 centimeter uit triplex. Je kunt dit in veel bouwmarkten ook laten doen, dat scheelt jou weer.

De kleine man mocht één plaatje versieren met verf. Ik gebruikte gewone plakkaatverf van de IKEA en liet mijn kleuter zelf zijn gang gaan.

DIY; een plantenpers maken

Aangezien we uiteindelijk blaadjes en bloemetjes in de plantenpers zullen doen, maakte meneer mooie bloemen op de bovenkant. Ik lakte het geheel nog even af met wat vernis, maar dit is niet persé noodzakelijk.

DIY; een plantenpers maken

Nadat het plaatje goed gedroogd was werd het tijd om de gaten te maken. De plantenpers moet straks goed strak dichtgedraaid kunnen worden. Zo pers je het vocht uit de plant en word hij ook goed plat. Op elke hoek moet er dan ook een gaatje komen om de bout doorheen te doen. Om geen pen achter te laten op het hout, plakte ik op elke hoek een stukje washi-tape en zette daar een kruisje op. Zo passen de gaten straks goed op elkaar.

DIY; een plantenpers maken

In beide plaatjes maakte ik vier gaatjes. Dit deed ik wel één voor één, dan weet je zeker dat het netjes wordt.

DIY; een plantenpers maken

Om de, te drogen, bladeren en bloemen genoeg druk te geven en mooi plat te maken heb je karton nodig. Ik sneed een aantal vierkanten van 23 bij 23 centimeter uit een oude kartonnen doos. Elke hoek sneed ik af zodat de vierkantjes precies tussen de bouten passen zonder teveel te schuiven. ”

DIY; een plantenpers maken diy-een-plantenpers-maken-7

Hetzelfde deed ik met de velletjes keukenpapier. Zij zorgen ervoor dat het vocht uit de bladeren en bloemen goed opgenomen wordt.

En vervolgens konden we onze geplukte bloemen en bladeren tussen de velletjes keukenpapier en de kartonnetjes doen.

DIY; een plantenpers maken

Laat de bloemen en planten goed met rust zodat ze de tijd krijgen om goed te drogen. Je mag tussendoor best een keer even gluren om eventuele vochtige keukenpapiertjes te vervangen voor droge.

Als je bladeren goed gedroogd zijn maak je er natuurlijk weer een mooie knutsel mee. 😉

Heb jij al eens bloemen of bladeren gedroogd met je kind(eren)? Hoe vonden ze dat?

Handtekening

 

 

 

pinterest-afbeelding-plantenpers

.

 

 ♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 3 Comments on DIY; een plantenpers maken

 1. Linda
  4 november 2016 at 20:16 (8 jaar ago)

  Wat heb je dat weer top gedaan! Die kids van jou boffen maar met zo’n toffe handige mama!

  Beantwoorden
 2. Vlijtig Liesje
  4 november 2016 at 10:48 (8 jaar ago)

  Dit is voor mij niet weggelegd. De lichten gingen bij mij uit bij de boormachine en de schroefjes. Maar ik vind het wel een leuke DIY voor handige mensen!

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.