Maar jij hebt toch zeeën van tijd? Is je wereldje dan niet heel klein? Verveel je je dan niet? Zomaar een paar vooroordelen over thuisblijfmoeders. Zelf ben ik thuisblijfmoeder en ik loop zo nu en dan tegen deze vooroordelen aan. Ik was benieuwd of meer moeders daar ‘last’ van hebben en of deze vooroordelen misschien stiekem toch kloppen.

Thuisblijfmoeder, een bewuste keuze

Voor mij is het een bewuste keuze geweest om thuis te zijn voor de kinderen. Mijn moeder is er ook altijd geweest toen ik klein was en ik vond dat heel erg fijn. Toen ik zwanger was van de oudste nam ik dan ook ontslag en koos ik ervoor om thuisblijfmoeder te worden. Ik bevond me in de bevoorrechte positie waarin dat financieel gezien mogelijk was, dus dat was heel fijn. Ik heb er geen moment spijt van gehad.

Vooroordelen over thuisblijfmoeders

Nadat mijn oudste een maand of vier was kwamen de vragen. Veel vrouwen gaan rond deze tijd weer aan het werk na hun verlof maar ik bleef bij de kleine thuis. “Verveel je je dan niet?” Euhm.. nee, ik heb een kindje om voor te zorgen, een huishouden, een paard en te veel hobby’s.  “Ik ben echt een leukere moeder als ik werk hoor”. Tsja, ik niet. 😉  Kortom, zo kan ik nog wel even doorgaan met de vooroordelen en vragen die ik kreeg en nog steeds krijg. Al vermoed ik dat werkende moeders ook tegen vooroordelen, meningen en vragen aan lopen.

Vooroordelen over thuisblijfmoeders

Collega thuisblijfmoeders

Ik was benieuwd of er meer thuisblijfmoeders zijn die wel eens tegen vooroordelen aan lopen. Ik kon toch niet de enige zijn? En hebben we misschien zelf ook altijd zulke vooroordelen gehad? Ik stelde een paar vragen aan wat collega bloggers en thuisblijfmoeders.

Loop jij weleens tegen vooroordelen aan?
Linda; Ik voel me in tijdschriften en blogs wel eens aangesproken wanneer werkende vrouwen het over de drukte hebben. Ik dacht dat er een groot onderscheid is in thuisblijfmoeders met niet-schoolgaande kinderen thuis of wanneer ze allemaal naar school gaan. Het gekke is dat nu drie dochters op de basisschool zitten ik drukker ben dan ooit. Ook wanneer ze niet thuis zijn, wil ik te veel in weinig tijd doen.

Kimberley; Ja zeker, zelfs destijds van mijn partner zelf. Opmerkingen als “maar je bent toch de hele dag thuis” als er bijvoorbeeld wat huishouden was blijven liggen. of  “zo druk zal je het vast niet hebben”.

Dewi; Ja regelmatig, onbewust of bewust. Vooral van moeders die werken. “ja maar voor jou is het toch makkelijker, jij bent altijd tijd” Of …”wordt je wereldje dan niet klein?” Dat vind ik altijd een beetje een rare opmerking, alsof je werk dan heel de wereld is, snap ik nooit helemaal. En natuurlijk; “ik zou dat nooit kunnen hoor, heel de dag thuis zitten”

Had je zelf vooroordelen voordat je zelf thuisblijfmoeder was?
Dewi; Ja, eerlijk gezegd wel. Ik werkte voordat mijn 1e dochter  kwam, gewoon fulltime en als we een kindje zouden krijgen, zou ik parttime gaan werken. Ik heb nooit gedacht dat ik fulltime thuismoeder zou zijn. In mijn omgeving heb ik ook alleen maar vriendinnen die parttime werken. En als ik dan weleens hoorde dat iemand maar “gewoon ” thuis zat heel de dag bij de kids, kon ik dat niet begrijpen. Misschien keek ik er ook wel beetje op neer. (erg he, dat ik zo dacht)

Merel; Zelf dacht ik eigenlijk ook dat het hele dagen fantastisch zou zijn: lekker spelen, knutselen, koekjes bakken… En met onze peuter kan dat ook wel hoor, maar met haar zusje van 1 niet echt. Die mist het geduld en zit niet makkelijk stil. Koekjes bakken met haar in de draagzak zou misschien anders nog een optie zijn geweest, maar sinds kort vindt ze het een sport om hard aan mijn haren te trekken. Om te voorkomen dat ik voortijdig kaal word, werkt dat dus ook niet. Kortom, in de praktijk is het niet alleen maar leuk.  

Linda; Ja, over niet zelfstandige vrouwen, die geen eigen geld hebben. Toen werd ik er zelf één. Al teerde ik dan in op mijn eigen spaargeld. Ik dacht aan koffiedrinkende moeders die verschrikt naar school racen, maar dat heb ik zelf nooit ervaren in de 9,5 jaar dat ik thuis ben. Ik ben te druk geweest met mijn bezigheden voor het blog.

Zijn er vooroordelen die misschien toch wel kloppen?

Patricia; Natuurlijk zijn er wel wat vooroordelen die kloppen, ik doe soms ook een dutje als zoonlief slaapt omdat ik dat nodig heb. Natuurlijk kijk ik wel eens een tv-programma omdat ik die de dag ervoor heb gemist in de ochtend terug maar ik heb de soaps echt wel gezien en volg deze al jaren niet meer. Mijn huis is ook niet altijd opgeruimd, hoe vaak er opgeruimd moet worden over de dag is soms dweilen met de kraan open. Zo heeft iedereen ergens een mening over en worden ze ook wel als grapje gebruikt. Het is aan jou in hoeverre jij hierin mee gaat en voor zover ik het zie bewandel ik met mijn gezin een eigen pad!

Kimberley; Eén vooroordeel die je wel eens hoort is “ze teren op de zak van hun man”. Haha, tsja, dat is wel waar. Als je samen besluit dat je thuisblijft voor de kinderen valt er logischerwijs één inkomen weg. Daar kies je dan samen voor en daar is helemaal niets mis mee. Alles in het leven heeft voor en nadelen. Je moet vooral doen waar jij je goed bij voelt en laat de rest dan maar praten.

Kies bewust en sta voor je eigen keuzes

De moraal van dit verhaal? Als je de keuze hebt, maak dan de keuze waar jij jezelf het prettigst bij voelt. Of dat nu (altijd) thuis bij de kinderen is of (deels) aan het werk. Als jij er maar blij van wordt. En zullen we dan, als moeders onder elkaar, gewoon niet meer zo bitchen over andere moeders? We willen namelijk allemaal het beste voor onze kinderen. Of je dat nu thuis doet of op je werk. 😉

Herken jij de vooroordelen? Wellicht ervaar je ze ook wel als werkende moeder.

Handtekening♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 14 Comments on Vooroordelen over thuisblijfmoeders

 1. Melissa Pötgens
  10 december 2016 at 08:40 (8 jaar ago)

  Interessant artikel!! Hier ook 2 jaar terug de keus gemaakt om ontslag te nemen van werk (ik werkte 24u) en geen moment spijt van gehad! Maar het blijft jammer dat mensen inderdaad hun vooroordelen zo moeten uiten, alsof thuisblijfmoeder zijn alleen maar rozengeur en manenschijn is, brrr.. Durf te zweren dat er genoeg werkende moeders zijn die graag zouden stoppen als het financieel zou kunnen, maar die dat gewoon niet durven toe te geven. Of je nu werkt of niet, de keuzes die jij maakt hoeft een ander niet over te oordelen. En al helemaaaaaal niet de keus om te besluiten thuis te blijven voor je kind!! Dat is toch juist prachtig als je die keus kunt maken? Om er zoveel mogelijk voor je kind te kunnen zijn.

  Beantwoorden
 2. Merel
  10 december 2016 at 07:53 (8 jaar ago)

  Herkenbaar artikel geworden, ook de antwoorden van de andere moeders. Ook dat je inderdaad hele dagen tijd zou hebben, maar in de praktijk je huishouden toch kan blijven liggen. Gewoon omdat het zo druk is.

  Bedankt dat ik mee mocht doen.

  Beantwoorden
 3. Aileen
  10 december 2016 at 00:09 (8 jaar ago)

  Wat een leuk artikel. Ik ben zelf geen moeder maar “teer wel op de zak van mijn man” sinds ik ontslag heb genomen en mij volledig op mijn bedrijf ben gaan richten. Ik werk ook nog eens thuis waardoor mensen soms denken dat ik “alle tijd heb”. Ik zie het als een luxe, dat het kan en zo zie ik het ook voor bewuste thuisblijfmoeders. Iedereen wordt van iets anders gelukkig en het is een luxe als je daarvoor kunt kiezen. Zo zie ik het tenminste…

  Beantwoorden
 4. Meriel
  9 december 2016 at 22:33 (8 jaar ago)

  Andersom geldt ook zeker. Ik kies er bewust voor om fulltime te werken en dan loop je tegen net zoveel voordelen aan. Werk je zoveel?! Jeetje!

  Ik ben het dan ook helemaal eens met je conclusie; maak de keuze waar jij en je gezin zich goed bij voelen. Er is toch altijd wel iemand met een andere mening. En dat is prima, als je zelf maar blij bent met je eigen keuze.

  Beantwoorden
 5. Dewi
  9 december 2016 at 22:28 (8 jaar ago)

  Leuk stukje geworden! En allemaal zo herkenbaar! Bedankt dat ik mee mocht doen😊

  Beantwoorden
 6. Marije
  9 december 2016 at 21:25 (8 jaar ago)

  Ik ben thuisblijfmoeder van Fons van vijf maanden en oooh boy, hoe vaak ik me wel niet heb moeten verdedigen. Ik ben naar mijn mening echt geen leukere moeder als ik werk, denk dat ik eerder één bonk stress zou zijn. Fijn om al die herkenbare verhalen te lezen!

  Beantwoorden
 7. Vlijtig Liesje
  9 december 2016 at 10:53 (8 jaar ago)

  Leuke post!!! Ik ga hem delen op de facebookpagina van Het Moederfront : )

  Beantwoorden
 8. Anneke
  8 december 2016 at 12:04 (8 jaar ago)

  Zoooo herkenbaar! 😀 En zoals Marjo al opmerkt: ‘heb je geen spijt?’ Euh… neen. Waarom zou ik spijt hebben van een keuze die ik zelf volledig bewust heb gemaakt? En waarom zou ik spijt hebben van het feit dat ik mijn gezin boven mijn carrière heb gesteld?
  Ik schreef er een hele tijd geleden ook al eens een stukje over: https://mrscurlyblog.wordpress.com/2016/02/07/10-opmerkingen-die-je-als-huisvrouw-niet-wilt-krijgen/
  Volgens mij zal je je er zeker en vast ook in herkennen 😉

  Beantwoorden
 9. Marjo
  8 december 2016 at 07:41 (8 jaar ago)

  Ja herken het goed! Krijg vaak de vraag heb je geen spijt? Spijt om te kiezen voor de kinderen? Dat doet toch iedere moeder! Maar ook op school, ja dat kan jij wel doen want jij werkt niet! Maar ach wat maakt het uit, ik ben blij met mijn keuze, en ik hoop dat iedere moeder dat is ongeacht of ze werkt of niet!

  Beantwoorden

2Pingbacks & Trackbacks on Vooroordelen over thuisblijfmoeders

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.