Een tijdje geleden kwam het onderwerp ‘zakgeld’ ter sprake. Wanneer begin je met zakgeld? Ik had er eigenlijk geen idee van. Mijn oudste is vier jaar en krijgt wel eens een zakcentje hier en daar maar verder dan dat kwam ik nog niet. Ik ging dus maar eens op onderzoek uit. 

Wanneer begin je met zakgeld?

Bij ons thuis hebben beide kinderen een spaarrekening waarop wij voor ze sparen. Daarnaast hebben ze allebei een spaarpot, die ik er vooral erg leuk uit vond zien. Zo nu en dan krijgen ze wel eens een muntje en dat doen ze dan in hun spaarpot. Zakgeld krijgen ze echter nog niet. Ik had ook geen idee wanneer je daar mee begint. Tijd voor een mini onderzoekje.

Al snel werd mij verteld dat het Nibud hier richtlijnen voor heeft. Volgens dat onderzoek beginnen de meeste ouders met zakgeld als hun kinderen zes jaar oud zijn. Ze krijgen dan gemiddeld 50 cent tot 2 euro per week. 45% van de kinderen krijgen vanaf hun 5e al zakgeld.    Uiteraard hangt dit natuurlijk ook heel erg van je bestedingsruimte en de behoefte of interesse van de kinderen zelf.

Wanneer begin je met zakgeld?

 Wat doen anderen?

Als ik de richtlijnen van het Nibud aan zou houden dan moet mijn oudste dus nog 2 jaar wachten. Ik heb zelf echter meer het idee om er wat eerder mee te beginnen. Ik was dus ook erg benieuwd naar wat mijn blogcollega’s doen. Ik vroeg het aan een aantal.

Linda; Wij zijn vanaf 6 jaar zakgeld gaan geven. We geven 1.50 euro. De 50 cent doen ze in een spaarpot om ook echt te sparen en dus over een tijdje naar de bank te brengen voor op hun rekening.De 1 euro mogen ze in hun portemonnee doen en vrij besteden aan wat ze willen. Ik bepaal dus ook niet wat ze daarvan wel of niet mogen kopen; ze mogen dit vrij bepalen.

Miranda; ik ben begonnen met 6 jaar met €0,50 en hij is nu 9 jaar en krijgt nu €2,- per week. Hij spaart op eigen rekening maar koopt zelf ook regelmatig er iets van. Daar laten wij hem vrij in. Maar het is meer een spaarder dan een uitgever.

Marguerita; Aislynn kreeg vanaf haar 5e verjaardag elke zaterdag zakgeld. Hiervoor moet ze wel een klein klusje doen zoals lege flessen in de bak, planten watergeven, helpen met de vaatwasser oid zodat ze leert dat je niet zomaar geld krijgt. Bij de Bigbazar hebben ze leuke kinderportemonneetjes voor weinig geld.

Wat ga ik nu zelf doen?

Ik schat mijn oudste in als iemand die best wel kan sparen maar het ook leuk vind om van zijn eigen geld iets te kopen. Ik vind het idee van Linda dus ook wel erg leuk. Een deel van het zakgeld in de portemonnee en een deel om naar de bank te brengen. Zo krijgen kinderen het besef van sparen en hebben ze ook daadwerkelijk geld in handen. Ik denk dat vijf jaar een mooie leeftijd is om te beginnen met het wekelijks geven van zakgeld.
Zou ik het ook nog vol kunnen houden tot meneer vijf jaar is? 😉

Wanneer begin/begon jij met het geven van zakgeld?

Handtekening

 

 



♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



1 Comment on Wanneer begin je met zakgeld?

  1. Marguerita
    28 december 2016 at 10:34 (8 jaar ago)

    Hihi nou met 5 dus 😉 en ze krijgt 1 euro per week. Superleuk om met eigen centjes naar de vrijmarkt te gaan met koningsdag!

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.