Van kleins af aan groeide ik op met dieren. Ik weet dus niet beter  dan dat ik huisdieren heb. Wat begon met katten en een konijn,  groeide al snel uit tot de wens voor een hond. ‘Mama, ik wil een hond’ hebben mijn ouders jaren gehoord. Zowel van mij, als later van mijn zusje.

Opgroeien met dieren

Persoonlijk vind ik het van grote waarde voor een kind om op te groeien met dieren. Je hoeft echt geen hok vol te hebben maar als je ziet wat een kind leert van de verzorging en omgang met een dier. Ik vind het magisch om te zien hoe mijn kinderen reageren op dieren. Ze zijn niet anders gewend en hebben het bloed van hun moeder. Dierenliefhebbers in hart en nieren dus.

Mama, ik wil een hond!

Als kind groeide ik ook op met dieren. In eerste instantie met twee hele lieve rode katten. Daarnaast had mijn oma een enorm lief hondje en mijn andere oma een kat waar ik alles mee kon. Al gauw kreeg ik ook een klein konijntje voor mijn verjaardag en toen was het hek van de dam. Ik was verkocht, dieren zijn fantastisch en kunnen zo veel meerwaarde aan je leven geven.

Ik wil een hond!

Tsja, en toen kwam de onvermijdelijke wens voor een hond. Ik vond dat het beste idee van Nederland. In een lief klein huisje met een kat, een konijntje, een broertje en een zusje vond ik dat daar prima een hond bij kon. Niet wetende dat een hond wel even iets anders is dan een kat of konijn.

Mijn ouders hebben heel lang vol gehouden hoor. Die wisten ook heus wel dat de zorg voor een hond veelal op de ouders komt te liggen. Maar toen ik, bijna, het huis uit ging kwam daar dan een eindelijk een hond. Een bloedmooie Duitse Herder met langhaar. Man, wat waren wij verliefd. We waren allemaal verzot op die geweldige pup. Als een kogel stormde hij door het huis, stoeide met mijn broertje en zusje, en maakte lange wandelingen met mijn ouders.

De (kop)zorg(en) voor een hond

We hadden eindelijk een hond in huis. Wat genoten mijn broertje, zusje en ik daarvan. Maar bij een hond komt meer kijken dan een bakje water en wat droogvoer. Een hond moet ook dagelijks de nodige energie kwijt en dat betekende lange wandelingen en drie keer per dag uit laten. Rara, op wie valt die laatste verantwoordelijkheid? Bingo! Papa en mama. En de cursussen om een brave huishond te krijgen die niet je bank op eet en die gaat zitten op commando? Jawel, ook dat mocht mijn moeder doen.

Dan komen daar nog de kosten bij van de jaarlijkse gezondheidscheck bij de dierenarts. Tenzij je hond tussendoor nog iets oploopt, dan mag je nog een keer. En vergeet de wekelijkse borstelbeurt niet. Die laatste deden mijn zusje en ik nog wel eens maar stiekem pas na aandringen van mijn ouders. Het leukste aan een hond in huis was namelijk lekker knuffelen, balletjes gooien, buiten rennen en heel veel spelen. Daarnaast waren wij ook wel erg druk met onze hond trucjes leren en hem dan belonen met lekkere snacks.

Opgroeien met een hond

Opgroeien met een hond is heel waardevol, maar het vergt behoorlijk wat van de ouders. Bedenk dus goed of je de wens van je kindje waar wil maken. Wij hebben er uiteindelijk heel veel van geleerd en nu hebben wij thuis, naast de katten en andere dieren, ook weer twee hondjes.  Maar voorlopig duurt het nog wel even voordat ik de verantwoordelijk voor deze twee rakkers met mijn kinderen kan delen.

Mama, ik wil een hond!

Ach, ze genieten wel van alle dieren die wij thuis hebben, en dat is toch ook wat waard?!

Groeien jouw kinderen ook op met dieren? Of hebben ze stiekem die wens?

Handtekening♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 5 Comments on Mama, ik wil een hond!

 1. Linda
  22 januari 2017 at 20:00 (7 jaar ago)

  Wij hebben enkel een kat, en ook omdat ik vind dat kinderen met dieren om moeten leren gaan. Geen honden, want vroeger hadden wij ze wel…en juist vanwege het werk wat er in gaat zitten begin ik er niet aan. Ik vond het toen al niet leuk, en nu nog steeds niet. 😉

  Maar ook wij zijn als kind, net als jij, regelmatig bij mijn ouders aan komen kloppen met… Mama, mogen wij nog een hond? Of kat, of whatever er dan maar op ons pad kwam 😉

  Beantwoorden
 2. Nathalie
  17 januari 2017 at 21:54 (7 jaar ago)

  Net als jij hecht ik veel waarde aan het laten opgroeien van kinderen met dieren! Wij hebben op dit moment een hond en een hamster. Voor die laatste zorgen de meiden samen, het is hun verantwoordelijkheid.

  Liefste zou ik er een kat bij hebben nog… maar manlief wil dat niet en naast opvang regelen voor de hond moet er dan ook wat voor de kat geregeld worden, in ons geval iets minder makkelijk, helaas.

  Beantwoorden
 3. Anneke
  17 januari 2017 at 15:23 (7 jaar ago)

  Volledig mee eens dat het wel goed kan zijn om dieren in hun leven te hebben (niet alleen om ze verantwoordelijkheid aan te leren, maar ook de vriendschapsband. En dan hebben we het nog niet gehad over het feit dat kinderen die opgroeien met huisdieren een hogere resistentie kunnen hebben tegen bepaalde bacteriën 😉 ).
  Hier hebben we ondertussen een hond, konijn, 2 cavia’s en een valkparkiet 😀 De kinderen helpen goed mee in de zorg voor de diertjes. Ze kuisen het hok uit, geven ze eten en drinken. Wij hebben dat gewoon onderdeel gemaakt van hun ’takenpakketje’ 😉

  Beantwoorden
 4. MamaIssues
  17 januari 2017 at 11:40 (7 jaar ago)

  Net als jij vind ik het inderdaad belangrijk dat mijn kids met dieren op groeien. Ze helpen hier ook echt mee met de verzorging ervan
  Zo krijgen ze ook een stukje bewust wording
  Wij hebben een hondje (shih Tzu) en 2 katten
  Vooral de hond zijn ze erg gek op!

  Beantwoorden

1Pingbacks & Trackbacks on Mama, ik wil een hond!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.