Door debbie; Het weekend is echt een moment om lekker te genieten. Vaak ben je dan als gezin allemaal vrij en is er tijd voor ontspanning. Voor mij hoort lekker eten daar echt bij. Omdat je meer tijd hebt, kun je ook wat langer tafelen. Toen ik nog thuis woonde was het vaste prik om op zondagochtend te ontbijten met afbakbroodjes, een eitje en verse jus d’orange.

Bij ons worden er ook altijd sinaasappels geperst. Een eitje en brood eten wij meest als lunch. Alleen dan liefst wel lekker brood. Nu is er op zich niet zoveel mis met afbakbrood maar als je eenmaal zelf af en toe brood bakt….

Focaccia

Er zijn niet veel mensen die zelf hun brood bakken. Ik doe het af en toe en hoewel het verrukkelijk is, kost het ook een hoop tijd. Het weekend is dus wel het moment van de week om het eens een keer te proberen. En ik beloof je, deze focaccia is niet moeilijk en kost, behalve het rijzen, ook niet veel tijd om te maken. Mijn kinderen zijn ook gek op dit brood. Ze vinden het heerlijk om het in een beetje olijfolie met zou te dopen. Je kunt ook makkelijk variëren qua topping. Ik deed er wat zwarte olijven op maar je kunt bijvoorbeeld ook halve cherrytomaatjes meebakken, net wat je lekker vindt!


Wat heb je nodig?

Voor 1 grote focaccia
• 1 zakje gist

• 240 ml warm water

• 240 ml volle melk op kamertemperatuur

• 60 ml olijfolie plus 2 eetlepels

• Zeezout

• 4 theelepels Italiaanse kruiden

• 780 gram bloem

• optioneel: zwarte olijven

Hoe ga je te werk?

1. Doe de gist met het warme water in de mengkom van je mixer. Laat 5 – 8 minuten staan.

2. Voeg de melk, 60 ml olijfolie, 1 eetlepel zout en 2 tl van elk van de rozemarijn en de tijm.

3. Start rustig met mixen en voeg beetje bij beetje de bloem toe.

4. Als de bloem volledig is opgenomen, mix je het deeg nog 10 minuten krachtig door. Het deeg moet glad en elastisch zijn.

5. Indien je geen standmixer hebt, kun je dit natuurlijk ook met de hand doen. Werk eerst langzaam de bloem door het water / melk / oliemengsel. Zodra de bloem is opgenomen, kneed je het krachtig nog 10 minuten door.

6. Dek het deeg af met een theedoek en laat ongeveer 5 kwartier tot 1,5 uur rijzen op kamertemperatuur. Het deeg moet ongeveer verdubbelen.

7. Sla het deeg door (duw alle lucht eruit) en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat. Gebruik je handen om het deeg uit te rekken zodat het een grote rechthoek wordt (bijna net zo groot als de bakplaat).

8. Dek af met een theedoek en laat een uur rijzen.

9. Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius.

10. Duw gaten in de focaccia met je vingers.

11. Besprenkel met 2 eetlepels olijfolie.

12. Bestrooi de focaccia met wat zeezout en eventueel olijven.

13. Bak de focaccia in 25 – 30 minuten goudbruin en gaar. Laat iets afkoelen en serveer nog warm.

14. Ook de volgende dag is de focaccia nog heerlijk! Gewoon even opwarmen in de oven als je wilt maar koud kan ook prima!

15. Oh ja, je kunt hem het beste bewaren in een theedoek.


Dit artikel is geschreven door Debbie Bodewes. Meer van Debbie vind je op haar blog Deb’s Bakery & Kitchen.



♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.