Kinderen en kaas: de één vindt het heerlijk en de ander gruwelt ervan. Nu is mijn jongste een echt kaasmonster. Laatst had ik een stukje truffelkaas en ik kreeg niet eens de kans om het op te eten, hij had het al op. En meneer is 3! Truffelkaas is ook best uitgesproken qua smaak. Nou ja, blijkbaar viel het goed ín de smaak! Zijn broer is wat minder fan van kaas maar als het gesmolten is dan lust hij het wel. En geraspte kaas op de pasta is ook wel aan hem besteedt. 

Kaaskroketten

Deze kaaskroketten zijn daarom voor mijn kinderen wel heel geschikt. Ik houd zelf ook eigenlijk wel van alles waar gesmolten kaas in zit. Een boterham met kaas zul je mij niet zo snel zien eten. Ik vind kaas lekkerder door een gerecht of zo uit het vuistje. Deze kroketten zijn dus ook bij mij favoriet! Lekker smeuïg en smaakvol. Het is daarnaast super gezellig om ze samen met je kinderen te maken. Ze vinden het hartstikke leuk om je te helpen met paneren. En daarna lekker smullen! Met dit recept maak je 16 kroketten dus dat is best veel maar je kunt de helft gewoon invriezen.

Wat  heb  je nodig?

Ingrediënten voor 16 kroketten

  • 100 gram roomboter
  • 100 gram Parmezaanse kaas, geraspt
  • 100 gram extra belegen kaas, geraspt
  • 100 gram bloem
  • 3 eieren
  • 5 dl melk
  • 50 ml room
  • een scheut olijfolie
  • nootmuskaat
  • peper en zout

om te paneren:

  • 100 gram paneermeel
  • enkele eetlepels bloem
  • 2 eieren

Benodigdheden:

  • een rasp of hakmolen
  • een friteuse of Airfryer
  • bakpapier
  • een rechthoekige ovenschaal

kaaskroketten

Hoe ga je te werk?

Bereiding:

  1. Zet een pan op matig vuur.
  2. Doe de in boter gesneden blokjes in de pan en laat smelten.
  3. Voeg de bloem bij de gesmolten boter. Klop met een garde tot je een stevige roux krijgt. Blijf roeren en laat de roux een beetje uitdrogen.
  4. Voeg de melk toe en roer continu tot de saus dik wordt. Nu heb je een dikke bechamelsaus. Haal de pan van het vuur.
  5. Roer de geraspte kaas er met een houten lepel door en laat smelten in de warme saus.
  6. Scheid de eieren. Je gebruikt alleen de dooiers
  7. Voeg de room aan de eidooiers toe en klop los.
  8. Doe het room-ei mengsel bij het kaasmengsel en roer goed door.
  9. Kruid de basis voor de kaaskroketten met peper en zout. Voeg naar smaak wat nootmuskaat toe.
  10. Doe een vel bakpapier en een met olijfolie ingevette ovenschaal.
  11. Schep de saus in de schaal en maak de bovenkant egaal. Leg er nog een vel bakpapier op en strijk met je handen over het papier zodat er geen lucht onder zit.
  12. Laat een paar uur opstijven in de koelkast of vriezer.

Paneren:

  1. Zet 3 diepe borden neer met daarin de bloem, losgeklopte eieren en het paneermeel.
  2. Haal voorzichtig de krokettenvulling uit de ovenschaal en leg op een snijplank.
  3. Snijd in rechthoeken.
  4. Haal elke kroket achtereenvolgens door de bloem, het ei en het paneermeel.
  5. Leg de gepaneerde kroketten op een platte schaal.

Bakken:

  1. Verwarm de Airfryer tot 180 graden.
  2. Bak de kroketten in 15 minuten gaar en goudbruin

of:

  1. Verhit het frituurvet tot 170 graden.
  2. Bak de kroketten in een paar minuten goudbruin.

kaaskroketten

Dit artikel is geschreven door Debbie Bodewes. Meer van Debbie vind je op haar blog Deb’s Bakery & Kitchen

2 Comments on Recept; kaaskroketten

  1. Vlijtig Liesje
    21 april 2017 at 11:15 (3 maanden ago)

    Ze zien er goed uit zeg. Maar ik ben wel bezorgd dat ze heel vet zijn.

    Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






CommentLuv badge