Ken je dat? Juist wanneer je partner niet thuis is gedragen je kinderen zich monsterlijk. Na meerdere waarschuwingen raak je je geduld kwijt en roep je; wacht maar tot papa thuis is! Uit frustratie, onmacht of juist uit gewoonte zeg je wel eens bepaalde dingen tegen je kind. Toch

 zijn er een aantal dingen die je beter niet kunt zeggen tegen je kind. Ik geef je wat voorbeelden en tips. 

Opvoeden

Become a parent they said, it will be fun they said

Vanaf het moment dat je moeder wordt begint het hele opvoeden. Waar het als baby nog vooral draait om zorgen voor en houden van, komen daar al snel opvoedkundige vraagstukken om de hoek kijken. Naar mate kinderen groter worden, word je brein, geduld en vindingrijkheid steeds meer op de proef gesteld. Je bent daadwerkelijk een klein mens aan het opvoeden en je hoopt het er ook nog een beetje leuk vanaf te brengen.

Dit opvoeden brengt natuurlijk ook wel wat frustraties. Kinderen die niet luisteren, die hun grenzen opzoeken, die jij vervolgens weer grenzen moet aangeven. Maar ook het loslaten van je kleine (b)engeltjes en hopen op een een goede afloop. In dit hele proces sluipen er uiteraard hier en daar gewoontes in. Gewoontes die helemaal geen probleem hoeven te zijn maar waar je soms onbewust toch iets mee “aanricht” of “triggert” wat helemaal niet je intentie was. Zo zijn er bijvoorbeeld wat dingen die (bijna) elke ouder wel een keer roept maar die je beter niet kunt zeggen tegen je kind.

Wat je beter niet kunt zeggen tegen je kind

Wat je beter niet kunt zeggen tegen je kind

Je bent zo stout!

Iets wat ik vanuit mijn opleiding SPH (Sociaal pedagogische hulpverlening) heb meegekregen is dat het belangrijk is om een kind nooit te beoordelen op zijn gedrag. Mijn jongste telg is een behoorlijk ondernemende en ondeugende dame. Ze is heerlijk aan het peuterpuberen en dat lijdt nogal eens tot situatie’s waarin ik het liefst zou roepen hoe stout ze is. Hier moet ik dan ook altijd even tot tien tellen want ze IS niet stout, maar DOET stout. (verder is ze uiteraard ook ontzettend lief en leuk ;))
Zeg nooit tegen een kind dat het raar is, stout is, vervelend is of iets dergelijks. Als je dat namelijk maar vaak genoeg herhaalt zal een kind ook serieus gaan denken dat het vervelend is en zich dus ook steeds meer zo gedragen. Dat is natuurlijk precies wat je niet wilt. Probeer dus altijd het gedrag te benoemen.

Wacht maar tot papa/mama thuis komt!

Door de jaren heen is de taakverdeling in het gezin over het algemeen flink veranderd. Waar vroeger in vrijwel elk gezin papa de hele dag werkte en mama voor de kinderen zorgde, is dat nu geregeld heel anders. Vroeger was het dan ook genormaliseerd dat de vader des huizes de kinderen strafte wanneer dat nodig was. Gelukkig zijn de tijden verandert en verwachten we dat een kind beide ouders/opvoeders respecteert. Dit respect raak je echter wel een beetje kwijt wanneer je de verantwoordelijkheid verschuift door tegen je kind te roepen dat het ‘bang moet zijn voor de andere ouder’.

Ik heb zo’n dikke kont. Ik zie er echt niet uit.

Ook ik sta regelmatig zo voor de spiegel. M’n kleding staat niet, ik heb een pukkel, m’n buik is te dik, ik ben te wit, en zo kan ik nog wel even door gaan. Met mij zullen er vast heel veel moeders zijn die soortgelijke dingen denken. Zeg dit echter nooit hardop waar je kinderen bij zijn. Kinderen zien mama als hun voorbeeld, ze kijken naar je op, willen worden als mama en in sommige gevallen willen ze zelfs met je trouwen. Je staat op een voetstuk. Trap dat voetstuk niet voor ze weg! Als je kritiek geeft op je eigen lichaam, denigreer je niet alleen iemand waar je kinderen enorm veel van houden maar je leert ze ook dat ze niet van hun eigen lichaam moeten houden.

Wat je beter niet kunt zeggen tegen je kind

Niet doen!

Yup, hier ben ik mega guilty! Regelmatig roep ik naar de oudste dat hij niet z’n zusje moet plagen. Niet met je schoenen op de bank. Niet aan de staart van de poes trekken. Niet met je eten spelen. Niet, niet, niet. Negen van de tien keer heeft dit ook totaal geen effect. En dat is eigenlijk niet zo gek als je bedenkt dat kinderen alleen de laatste woorden van je zin horen. Het hele woordje ‘niet’ zijn ze allergisch voor dus horen ze ook niet. Benoem liever het gedrag wat je wél wilt zien. Doe je schoenen maar even uit, aai de poes maar over z’n rug, eet je eten maar met je vork, etc. Dit is super moeilijk maar ik verzeker je dat het meer effect heeft dan constant ‘niet’ roepen.

Nobody’s perfect

Dat je al deze dingen beter niet kunt zeggen tegen je kind betekend niet dat ik hier alwetend ben en het allemaal goed doe. Ook ik ben gewoon een moeder die haar best doet om zelfstandige, fijne kinderen op te voeden en ook ik maak net zoveel fouten als ieder ander. Nobody’s perfect, maar haal er uit waar je iets mee kan en doe je best!

Zijn er dingen jij herkent? Of ken jij nog meer dingen die je beter niet kunt zeggen tegen je kind? Let me know!

 

 

 

 

Wat je beter niet kunt zeggen tegen je kind


♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



2 Comments on Wat je beter niet kunt zeggen tegen je kind

  1. Mary-Lou
    23 mei 2018 at 19:34 (6 jaar ago)

    Ojee, ik herken er veel te veel. Goeie tips, klinkt zo logisch en toch soms nog best lastig uit te voeren.

    Beantwoorden
    • Bianca
      23 mei 2018 at 21:54 (6 jaar ago)

      Ja is ook moeilijk hoor. Veel dingen roep je ook uit gewoonte of gewoon in the heat of the moment. Maar daarom kan t geen kwaad om er af en toe even bij stil te staan.

      Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.