Door Linda – Wanneer is het tijd voor een smartphone voor een kind? Een jaar of vijf geleden was ik daar vrij resoluut in: vanaf de middelbare school. Op de basisschool heeft een kind nog geen telefoon nodig. Als hij wil afspreken, dan fietst ie wel naar dat vriendje toe om te kijken of hij af kan spreken. En verder kon ik geen reden bedenken waarom mijn kind voor zijn 13e een telefoon nodig had. Inmiddels heb ik mijn mening iets bij moeten schaven.

Tien jaar en een smartphone

Mijn twee jongens van tien jaar hebben nu dus inmiddels beide een telefoon. Om meerdere redenen. Geen splinternieuwe trouwens, want dat vond ik nog niet nodig. Ze hebben ieder een oude smartphone gekregen. Mocht je zelf geen oude smartphone hebben liggen, dan zijn er inmiddels best veel nieuwe smartphones te vinden voor een redelijke prijs. Zeker als je een abonnement voor je kind erbij wil, is bijvoorbeeld de iPhone SE2 een interessante smartphone. De iPhone SE2 is handzaam voor kinderen vanwege het formaat (niet te groot) en met een maandelijks abonnement is niet te duur. Dan moet je natuurlijk wel een abonnement voor je zoon of dochter willen, maar dat is iets waar je zelf een keuze in moet maken. Je kunt ook kiezen om een los toestel aan te schaffen zonder abonnement, maar dan ben je in één keer wel wat meer geld kwijt natuurlijk.

Een smartphone voor een tiener...is dat nou nodig?

Waarom een smartphone voor een 10-jarige?

Het voelde in het begin even als een klein dipje in mijn opvoeding, een smartphone voor een 10-jarige. Want ik was diegene die altijd zo hard riep dat een telefoon op de basisschool echt onzin is. Maar dat veranderde toen mijn man en ik besloten om de jongens niet meer naar de BSO te laten gaan op maandagmiddag, na school. Ze hadden het namelijk niet zo naar hun zin op de BSO en wij werkten beide op de maandag. Dus gingen we samen met Daan en Jesse kijken hoe we het anders konden doen. Alle vier vonden we het een prima idee om eens te proberen of de jongens na school anderhalf uur alleen thuis konden blijven na school. Maar ik wilde wel persé weten, terwijl ik op mijn werk zat, of de jongens thuis gekomen waren na school. Een vaste telefoon hadden we niet en daarmee werd het idee van een mobiele telefoon al gauw geboren. Even een appje sturen bij thuiskomst. Voor iedereen een fijne oplossing en zo kwam het dus dat de heren beide een smartphone kregen op hun tiende.

Appen, TikTok en gamen

Natuurlijk werd de telefoon in het begin alleen gebruikt voor het wekelijkse appje, maar al gauw veranderde dit. De kids ontdekte TikTok via een vriendje op school en ik vond het prima dat ze deze app op hun telefoon installeerde. Ook een aantal spelletjes zoals Brawl Stars kwamen er op te staan en zelfs een telefoonnummer van hun beste vriendje.
Vooraf had ik niet verwacht dat het zo zou lopen met hun smartphone gebruik, maar nu we een jaar verder zijn kan ik wel zeggen dat ik het eigenlijk wel prima vind zo. Ze gaan er super goed mee om en leren dus nu al om op een verantwoorde manier om te gaan met smartphone. Dat is dan weer mooi meegenomen in die opvoeding van mij!

logo fulltimemama♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.