Door Linda – Vraagt jouw kind om een telefoon, of een telefoonabonnement? En weet je niet zo goed wat je er mee aan moet? Herkenbaar, want tot voor kort zat ik zelf ook in die situatie. Mijn zoon zit in groep 7 en ruim de helft van zijn klasgenootjes heeft een telefoon.

En dan niet gewoon een toestel waar alleen een game op gespeeld kan worden, maar ook een app waar ze mee kunnen internetten. En toen kwam natuurlijk de grote vraag: ga ik hier in mee of niet. Nou, om je alvast antwoord te geven op die vraag: ja, daar ging ik uiteindelijk in mee. Na zorgvuldig wikken en wegen hebben wij de keuze gemaakt om onze zoon ook de mogelijkheid te geven om te kunnen internetten op zijn telefoon.

Een telefoon

Ik weet niet of het in mijn keuze heeft meegewogen, maar mijn zoon had al een telefoon waarop hij wat spellen apps kon spelen. Dus dat was voor ons geen punt waar nog over nagedacht moest worden. Mijn zoon heeft een oude telefoon van mij die nog prima werkt, dus ideaal.
Mocht je zoon of dochter nog geen telefoon hebben, dan is natuurlijk de eerste beslissing of je uberhaubt een telefoon aan wil schaffen. Mijn advies? Koop geen nieuwe smartphone op deze leeftijd. Neem een oude smartphone van jezelf of kijk eens op Marktplaats rond.

Mijn kind wil een telefoon. Wat nu?

Een abonnement voor tieners

De tweede stap is natuurlijk wel of geen abonnement voor je tiener. Je kunt besluiten om de telefoon zonder sim only abonnement te geven. Op deze manier kan je zoon of dochter alleen op internet als er een WiFi verbinding is. Wat mij betreft is dit voor de eerste periode prima, zeker zolang ze hun telefoon nog niet mee naar vriendjes of school (moeten) nemen. Maar zodra je zoon of dochter wel een telefoon mee wil of moet gaan nemen, dan is het handig dat er ook een abonnement op zit. In zo’n geval kies je voor een Sim Only abonnement. Dit houdt in dat je een abonnement voor bellen en internetten aanschaft voor je telefoon. Er zijn verschillende soorten Sim Only abonnementen waar je uit kunt kiezen (denk aan hoeveelheid GB’s, aantal belminuten en loopduur), dus je kunt precies kiezen welk abonnement bij je tiener past.

Afspraken rondom het gebruik


Een belangrijk punt als het gaat om een smartphone voor je kind: er moeten afspraken gemaakt worden rondom het telefoongebruik. Veel ouders zijn bang dat de schermtijd omhoog vliegt wanneer hun kind een eigen telefoon krijgt, maar dat heb je als ouder natuurlijk voor een heel groot deel zelf in de hand. Zo hebben wij hier de afspraak dat er niet de hele dag door op de telefoon gekeken mag worden. Dat kan mijn zoon prima volhouden, ook als hij een ‘pingeltje’ hoort van een appje, heeft hij niet direct de noodzaak om naar zijn telefoon te vliegen om te kijken wie hem een bericht stuurt. Dit geldt natuurlijk niet voor alle kinderen, dus een goede oplossing is dan om de telefoon op te bergen wanneer hij niet gebruikt kan worden. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind op drie of vier momenten van de dag zijn telefoon een kwartiertje bij zich mag houden.

Door goede afspraken rondom het smartphonegebruik te maken, voorkom je ruzies rondom dit onderwerp. Lees dit artikel als je meer tips wil rondom schermtijd.



♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.