Door Linda – De herfst is weer in volle gang en dat betekent dat er zowel buiten als binnen weer wat van ons gevraagd wordt. Want als je dit seizoen je tuin en huis niet onderhoudt, zal je dat tegen de tijd dat je weer lekker buiten in het zonnetje kunt gaan zitten terugzien. Hoe dan? Lees maar mee!

De tuin in de herfst

Bladeren in je tuin

Om te beginnen natuurlijk hét ultieme herfst verschijnsel: vallende bladeren. De bomen zijn in de herfst altijd op hun mooist, vind ik, met bladeren in allerlei kleuren. Maar helaas blijven die bladeren niet netjes hangen, maar belanden ze in de tuin. En voor iedereen met gras in de tuin is dat een kriem, want bladeren moet je dus echt niet op je gras laten liggen! Bladeren op je gras zorgen namelijk voor meerdere problemen op je gras:

Herfst: tijd voor onderhoud in en om het huis
  • Bladeren zorgen voor verstikking van het gras
  • Door de bladeren komt er geen licht meer bij het gras, waardoor er vergeling plaatsvindt en uiteindelijk kale plekken in het gras komen (en daar komt dan weer onkruid in)
  • Als je de bladeren laat liggen heb je kans op een viltlaag op je gras

Belangrijk dus om die bladeren op te ruimen. Dat hoeft echt niet bij ieder blaadje dat er binnen een dag ligt, maar zorg er wel voor dat je elke week even de bladeren verwijdert. De gemakkelijkste manier om dat te doen is natuurlijk met een bladblazer. Je hebt daarbij de keuze uit bladblazers die de bladeren wegblazen en waarbij je ze dus zelf nog even op moet ruimen nadat je ze op een hoopje geblazen hebt, of bladblazers die de bladeren opzuigen. Het voordeel daarvan is dat je dus niet de losse bladeren op hoeft te ruimen. Het (wat mij betreft verwaarloosbare) nadeel is dat je wellicht tussendoor even de voorraad moet legen.

Snoeien

De meeste planten mogen aan het begin van de herfst gesnoeid worden. Dat zorgt ervoor dat ze in het voorjaar weer beter zullen groeien en bloeien. Daarnaast zorg je er door te snoeien voor dat je plant niet gaat overwoekeren. Het is wel altijd aan te raden om, als je de naam weet tenminste, even op internet op te zoeken hoe en wanneer je plant gesnoeid moet worden, want soms wijkt het af van de standaard.

Het huis tijdens de herfst

Natte schoenen

Ook de binnenkant van je huis heeft het in de herfst zwaarder te verduren. Denk alleen maar eens aan die natte schoenen of laarzen waarmee de kinderen regelmatig naar binnen komen. Indien je een houten vloer hebt, zijn natte schoenen absoluut een doorn in het oog. In de herfst zal je dan dus ook vaker de vloer moeten poetsen. Persoonlijk heb ik echt een hekel aan dweilen en voor mij is de Kärcher stoomreiniger dan ook echt een uitkomst. Met dit apparaat is de vloer in no time schoon en ook nog eens vele malen schoner dan met een traditionele dweil.
En nog een voordeel: die stoomreiniger waar je je vloer mee schoonmaakt kun je ook nog eens gebruiken voor onder andere kranen, wastafels, het toilet, de afzuigkap en je keukenblad.

Vieze kleding

Een logisch vervolg op de natte schoenen is natuurlijk de vieze kleding. Gelukkig kan een wasmachine die vieze kleding wel oplossen, maar voordat die kleding is de wasmachine zit, is het leed hier vaak al geleden. Denk aan de kinderen die bij binnenkomst op de bank neerploffen en dáárna pas beseffen dat hun broek vies was. Auch. Wellicht een goed idee om de bank in de herfst en de winter te beschermen met een grote deken die je over de bank heen legt?

Succes deze herfst!


Herfstfoto via Shutterstock


logo fulltimemama


♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.