Er zijn veel ziekten die je in je leven krijgen kunt. Dit begint al op jonge leeftijd met de kinderziekten. Je herkent het vast zelf wel, of je ze nu gehad hebt of niet. Waarschijnlijk heb je het als kind ook wel in je omgeving gezien. Zo heb je bijvoorbeeld mazelen, rode hond, de vijfde ziekte, waterpokken en de bof.

De meeste kinderen komen hier goed doorheen en knappen na een periode van ziek zijn weer op. Anderen worden er ontzettend beroerd van en houden er zelfs iets aan over. Zo kunnen de mazelen zorgen voor letsel in de hersenen en kan de bof bij jongens naar de geslachtsdelen schieten. Er wordt van verschillende kanten naar deze ziekten gekeken. Zo heb je mensen die hun kinderen tegen deze ziekten inenten en mensen die juist tegen inenten zijn. 

Maar welke ziekten komen vaak voor? En hoe kun je ze herkennen? Hoe verlopen deze ziekten? Hieronder staan drie ziekten waarvoor je je kinderen kunt inenten. Maar omdat niet iedereen hiervoor kiest, is het ook handig om te weten hoe je ze herkent en wat de symptomen zijn.

Kinkhoest

Kinkhoest uit zich vooral in een verkoudheid en heftige hoestbuien met soms braken als gevolg. De periode voordat de hoestbuien beginnen is een kind besmettelijk en kan het kind de ziekte overdragen via de mond en neus, door te hoesten of niezen bijvoorbeeld. Totaal duurt de ziekte (van het voorstadium tot reconvalescentie stadium) vijf weken. 

Kinderziekten: Inenten of niet?

Mazelen

De symptomen van deze kinderziekte zijn onder andere: hoge koorts, hoesten, verkoudheid, oor- of oogontsteking. Daarbij komen grove rode vlekken over het lichaam en kan een kind in extreme gevallen ook een hersen- of longontsteking krijgen. Vier dagen voordat de vlekken zichtbaar worden is je kind besmettelijk en kan de ziekte worden overgedragen worden. Het wordt dan ook geadviseerd om contact te vermijden. De ziekte kan zo’n één tot twee weken duren.

Bof

De bof is te herkennen aan hoofdpijn, spierpijn, koorts en bovenste luchtwegen infectie. Daarbij kan het gezicht (door opgezette klieren) opzwellen en flink pijn doen. Eén tot twee dagen voordat de zwelling begint, is een kind besmettelijk en kan de ziekte worden overgedragen via mond en neus, door hoesten en niezen bijvoorbeeld. Een kind blijft besmettelijk tot ongeveer vijf dagen na het optreden van de zwelling. De ziekte kan zo’n twee tot drie weken duren. 

Heb jij je kinderen ingeënt? Hebben ze ondanks het inenten nog wel kinderziekten gehad? Kreeg je kind dan lichte symptomen of was het nog best heftig?♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.