Een nieuwe vloer uitzoeken is best een uitdaging. Al enkele decennia is laminaat de meest gekozen vloer in Nederland. Toch begint dat ondertussen te veranderen: er zijn nieuwere vloeren gekomen die nog sterker zijn en gemakkelijker in het onderhoud. Welke vloer kun je nu het beste kiezen als je kinderen hebt?

Vocht en vlekken

Eerst kijk je naar de omstandigheden waar de vloer mee te maken krijgt. Heb je kinderen, dan gebeuren er regelmatig ongelukjes. Denk bijvoorbeeld aan omgevallen bekers. Gebeurt dat op je laminaatvloer of houten vloer? Dan moet je per direct de boel drogen. Deze materialen zijn namelijk erg gevoelig voor vocht. In een houten vloer kunnen kringen ontstaan die niet meer weg te krijgen zijn. En laminaat kan het vocht opnemen waardoor het gaat zwellen en er naden, kieren en scheuren in de vloer ontstaan. Een van de weinige vloeren die absoluut ongevoelig is voor vocht, is de PVC vloer. Deze vloer is van kunststof gemaakt en reageert niet op vocht. Vlekken zijn er gemakkelijk af te poetsen met een vochtige doek.

De beste vloer als je kinderen hebt

Krassen en deuken

Hout is een relatief zacht materiaal. Het is dus gevoelig voor krassen en deuken. Ook heeft hout snel last van slijtage, waardoor je goed onderhoud moet plegen. Laminaat heeft dit in veel mindere mate. Of je laminaat gevoelig is voor krassen en deuken, is vooral afhankelijk van de kwaliteit van de toplaag. Heb je een goede toplaag, dan is je laminaat niet gevoelig voor slijtage en krassen. Deuken zijn wel altijd mogelijk. Ook bij een PVC vloer is de krasgevoeligheid afhankelijk van de kwaliteit. De ene PVC vloer kan krassen gaan vertonen als er bijvoorbeeld met meubels wordt geschoven, terwijl de andere PVC vloer daar helemaal niet gevoelig voor is. PVC is altijd ongevoelig voor deuken.

Onderhoud van de vloer

Hout moet met vaste regelmaat in de was, olie of lak gezet worden. Dat betekent een grote onderhoudsbeurt aan de vloer. Laminaatvloeren en PVC vloeren hebben geen onderhoud nodig. Met name onderhoudsvrij PVC is gemakkelijk: je hoeft er helemaal niets aan te doen. Natuurlijk is het wel goed om de vloer regelmatig schoon te maken. Dit kan bij laminaat met een speciaal reinigingsmiddel en bij PVC kan het gewoon met lauw water. Ook ideaal hiervoor is de Karcher Floor Cleaner FC 7.

Vloer en vloerverwarming

Wil jij graag vloerverwarming? Dat is ideaal, zeker als je kinderen hebt. Vloerverwarming zorgt ervoor dat je gewoon lekker met je kleintje kan spelen op de vloer zonder dat hij het koud krijgt. Vloerverwarming kan met verschillende vloeren gecombineerd worden. Het werkt het beste als de topvloer dun is en goed warmte geleidt. Meestal wordt vloerverwarming daarom gecombineerd met PVC. Dat is dunner en geleidt warmte veel beter dan hout of laminaat.

De prijs van de vloer

Tot slot kijk je natuurlijk ook naar de prijs van de nieuwe vloer. De vloer moet wel betaalbaar zijn. Als je een beperkt budget hebt, is een goedkope laminaatvloer een goede optie. De vloer is dan vaak van wat minder goede kwaliteit. Heb je een ruimer budget? Dan kun je kiezen voor een wat duurdere laminaatvloer of een PVC vloer. Een houten vloer is het duurst: deze kost vooral meer geld doordat het plaatsen van de vloer veel tijd kost.

Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer in huis? Dan heb je verschillende keuzes. Hier hebben we vooral hout, laminaat en PVC met elkaar vergeleken. We hebben bewust de tegelvloer en de vloerbedekking weggelaten. Beide zijn niet praktisch met kinderen. Tegels zijn koud en zijn erg hard, waardoor een kind zich flink kan bezeren. En een vloerbedekking is wel lekker zacht, maar wordt ook snel vies als je kinderen hebt.♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 1 Comment on De beste vloer als je kinderen hebt

 1. Carla
  26 december 2021 at 15:57 (2 jaar ago)

  Een handig artikel om te lezen! In ons vorige huis hadden we een PVC vloer. We zijn onlangs verhuisd. In ons nieuwe huis hebben we gekozen voor een keramische vloer, omdat deze vloer warmte goed geleid voor de vloerverwarming.

  Met vriendelijke groet,

  Carla

  Beantwoorden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.