Het idee van een plaswekker bestaat al lang. Het werkt ideaal om kinderen ’s nachts zindelijk te krijgen. Vooral kinderen die erg diep slapen, merken vaak niet dat ze in hun bed plassen.

Dat is natuurlijk erg vervelend, want als ze dan wakker worden liggen ze in een nat vies bed. En voor jou als ouder is het al helemaal niet leuk, want jij moet dat bed telkens weer verschonen. De plaswekker: wat is het en hoe werkt het eigenlijk?

De plaswekker: wat is het en hoe werkt het?

Wat is een plaswekker

Een plaswekker is een draadloos systeempje dat dient om te voorkomen dat kinderen in bed plassen. Het ene deel is een boxershort of onderbroek voor je kind. Deze boxershort of onderbroek heeft heel fijne sensors die vocht kunnen detecteren. Je kunt het ondergoed bij de plaswekker mee bestellen of los bijbestellen. Het andere deel van het systeem is de wekker. Die kan eruitzien als een normale wekker. Voor kleine kinderen kan het leuk zijn om de knuffelwekker te nemen: de wekker zit dan verpakt in een schattig knuffeldier.

Hoe werkt de plaswekker

Uit onderzoek blijkt dat kinderen die diep slapen vaak al een heel klein beetje vocht verliezen voordat ze werkelijk gaan plassen. Daar is de theorie van de plaswekker ook op gebaseerd. De sensors in het ondergoed detecteren het kleinste beetje vocht. Meteen gaat de wekker af en wordt het kind wakker. Bij de betere plaswekkers kan ook een app op de telefoon van de ouders geactiveerd worden zodat zij ook wakker worden. Het kind kan vervolgens naar de wc gaan voordat het ongelukje is gebeurt. Na verloop van tijd went het kind eraan dat het wordt gewekt als er een plas aankomt. De hersenen verbinden die twee gebeurtenissen met elkaar en na enkele weken tot maanden is de wekker niet meer nodig en wordt het kind vanzelf op tijd wakker. Meer informatie vind je bij de aanbieders van plaswekkers, waarvan Dryly de bekendste is.

Werkt de plaswekker voor ieder kind?

In principe zou de plaswekker voor ieder kind moeten werken, maar er zijn uitzonderingen. Allereerst zijn er kinderen die zó diep slapen dat ze niet wakker worden van de wekker. Het is dan noodzakelijk dat de ouders het kind op tijd wakker maken. Daarnaast zijn er kinderen die in bed plassen door een medische oorzaak. Ze hebben bijvoorbeeld een te zwakke sluitspier of hun blaas werkt met een verkeerde reflex. Zij kunnen de plas dan niet goed aan voelen komen en het trainen wordt daardoor een stuk moeilijker.

Extra tips bij de zindelijkheidstraining

De zindelijkheidstraining kan, zeker ’s nachts, erg uitdagend zijn. Het is voor zowel ouders als kind best uitputtend om ’s nachts regelmatig uit bed te moeten. Toch ontkomen de meeste gezinnen er niet aan. Ga jij beginnen met de nachtelijke zindelijkheidstraining? Dit zijn enkele extra tips:

  • Houd het gezellig. Een kind dat weet dat papa of mama boos / chagrijnig zal zijn, zal er langer over doen om ’s nachts zindelijk te worden. Je kind weet echt wel dat het niet leuk is om midden in de nacht uit bed te moeten, dus mopperen heeft geen zin.
  • Laat je kind helpen met verschonen. Niet alleen is dat een nuttige les, ook heeft je kind het gevoel te kunnen helpen. Dit kan zijn zelfbeeld versterken en hem stimuleren sneller zindelijk te worden.
  • Wees slim met het beddengoed. Leg een reservedeken klaar. Maak op het bed meerdere laagjes van waterdicht laken en hoeslaken. Dan hoef je ’s nachts alleen een laagje van het bed af te ‘pellen’, de deken te vervangen en je kind en jij kunnen weer verder slapen.
  • Een bed verschonen is vaak een stuk eenvoudiger dan een ledikant verschonen. Is het al tijd om je kind over te brengen naar een groot bed?

De nachtelijke zindelijkheid kan een groot struikelblok zijn. Het is natuurlijk niet fijn om telkens midden in de nacht uit bed te moeten. Onthoud dat deze fase niet alleen voor jou, maar ook voor je kind het moeilijkst is. Je kind kan het tenslotte niet helpen dat hij ’s nachts niet op tijd wakker wordt. Met de plaswekker methode en deze tips, kan jouw kind in een aantal weken ’s nachts volledig zindelijk worden. Zo keert de rust ook ’s nachts weer terug.



♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.