Door Joyce – Eén op de vijf kinderen is hoogsensitief. Soms is het lastig om te “zien” waarom ze opeen zo bozig of verdrietig kunnen zijn. Ik vertel je welke dingen ze echt niet fijn vinden, zodat jij er rekening mee kan houden.

8 dingen die een hoogsensitief kind niet fijn vindt

Een plotselinge verandering

Hoogsensitieve kinderen houden van voorspelbaarheid. Ze willen heel graag weten waar ze aan toe zijn, zodat ze zich erop kunnen voorbereiden. Opeens weg gaan brengt dit in de war en dat vinden ze heel vervelend. Moet je opeens weg of brengt oma in plaats van vader hen naar school? Geef je kind dan de tijd om hieraan te wennen. Dan komt het vast goed.

Onrecht

Als ik iets heb geleerd van hoogsensitieve kinderen dan is het wel het feit dan ze onrecht heel vervelend vinden. Krijgt er een leerling uit de klas straf die het niet heeft verdiend? Ik weet zeker dat hoogsensitieve kind hier iets van zegt. Ze kunnen niet tegen onrecht en laten dit ook weten. Vooral als het om henzelf gaat. Snoepjes moeten eerlijk verdeeld worden.

8 dingen die een hoogsensitief kind niet fijn vindt

Labeltjes in kleding

Ik vind sommige labels al vervelend zitten, maar een hoogsensitief kind vindt dit verschrikkelijk. Ze voelen de labels de hele dag en dat kan hen behoorlijk afleiden. De labels wegnemen uit de kleding is een goed idee. Dat scheelt een hoop frustratie.

Ruzies

Heb je ruzie waar de kinderen bij zijn? Probeer dit te voorkomen. Vooral voor het hoogsensitieve kind. Deze kinderen zijn gevoeliger voor emoties en willen liever niet dat jullie ruzie maken. Ze zullen er alles aan doen om je weer blij te maken. En zoals je begrijpt, dat kost een hoop energie.

Toetsen maken en diploma zwemmen

De meeste kinderen die hoogsensitief zijn hebben faalangst. Het maken van toetsen vinden verschrikkelijk. Hier kunnen ze in falen, dus doen ze dit liever niet. Met toetsen word je beoordeeld. Het kan goed, maar dus ook fout zijn. Ze kunnen daardoor erg gestrest raken als ze een toets moeten maken. Woede of een flinke huilbui is dan niet te vermijden. Ook diploma zwemmen doen ze liever niet. Hoe goed ze het ook kunnen. Hen gerust stellen en kijken naar helpende gedachtes kan hen heel erg helpen. En geef ze de tijd!

Keuzes maken

Ik heb gemerkt dat hoogsensitieve kinderen het heel lastig vinden om te kiezen. Vooral als ze het snel moeten doen. Er gaan van allerlei gedachtes door hen heen en ze wegen alle voors en tegens af. En de gedachte “maak ik wel de juiste keuze” zit altijd in hun hoofd. Ook dit zorgt voor stress en je raadt het misschien al….. boosheid. Probeer ze daarom te helpen door met ze mee te denken en de voors en tegen hardop te zeggen.

“Onechte” mensen

Achteraf heb ik gezien dat mijn zoontje ze feilloos eruit pikt. Mensen die zich anders voordoen dan ze zijn. Hij gaat achter mij staan en kijkt ze niet aan. Hoogsensitieve kinderen kunnen niet tegen mensen die niet “echt” zijn. Het is verwarrend. Ooit heb ik gezegd dat er niks was, maar toch voelde ik mij erg ziek. Mijn zoon pikte dat op en werd een beetje bozig. Het is dus heel belangrijk dat je eerlijk en open bent voor hen.

Drukte

Een hoogsensitief kent doe je geen plezier om door een drukke stad te lopen. Veel te veel prikkels. En in een drukke klas komen ze ook niet tot hun recht. Veel kinderen gebruiken daarom ook een koptelefoon om niet teveel van deze prikkels binnen te krijgen. Vermijd daarom drukte. Of als je toch moet gaan, bereid ze voor!♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.