Katoen is al tientallen jaren dé stof waarvan onze kleding is gemaakt. Echter, al een langere tijd wordt er gezocht naar waardige alternatieven. De meeste stoffen vallen echter af omdat ze toch niet de goede eigenschappen van katoen hebben. Geldt dat ook voor bamboe? En wat zijn eigenlijk de voor- en nadelen van bamboe en katoen?

bamboe katoen

Wat is bamboe stof?

Bamboe klinkt niet echt als een lekkere zachte stof. Toch is het dat zeker! Bamboe stof wordt gemaakt van bamboe planten. Op plantages wordt bamboe gekweekt. Het groeit razendsnel (sommige bamboesoorten groeien bijna 1 meter per dag). De lange bamboescheuten worden geoogst en bewerkt. De bamboe gaat in een bad met speciale stoffen, waardoor de taaie vezels uit elkaar vallen. Deze vezels worden fijngemaakt, gedroogd en er wordt een heerlijke zachte, stevige stof van geweven. Bamigo is hier al jaren specialist in.

Wat is katoen?

Katoen ken je wel, want het wordt ontzettend veel gebruikt. Waarschijnlijk is veel van de kleding die je op dit moment draagt (deels) van katoen. Katoen is een sterke stof die wordt gemaakt van katoenwol. Op grote plantages worden katoenplanten gezet. Deze struikjes hebben ontzettend veel water nodig, maar vrijwel geen onderhoud. Er komen na verloop van tijd plukken ‘wol’ aan de plant te zitten, die eigenlijk bedoeld zijn om de zaden te verspreiden. In plaats daarvan wordt deze katoen geplukt en gebruikt om zachte maar sterke stof van te maken.

Bamboe vs katoen

Bamboe is echt in opkomst. Momenteel vind je vooral ondergoed van bamboestof, maar er komt ook steeds meer andere kleding beschikbaar. Waarom is bamboe eigenlijk goed? En is het beter dan katoen?

BamboeKatoen
Bamboe groeit op arme grond en heeft nauwelijks water nodigKatoen groeit ook op iets verrijkte grond en heeft juist heel veel water nodig
Bamboe groeit snel en is binnen enkele weken oogstklaarKatoen groeit langzaam en geeft meestal een jaarlijkse oogst
Bamboe groeit eigenlijk oneindig opnieuw na het oogstenKatoenplanten moeten regelmatig vervangen worden
Bamboe heeft een chemische bewerking nodig voordat je zachte bamboevezels hebtKatoen is na de pluk gemakkelijk te verwerken tot vezels
Bamboe kleding neemt veel vocht op (goed bij zweten)Katoenen stof neemt relatief minder vocht op

Bamboe en katoen hebben beide hun voor- en nadelen. Wel is duidelijk dat bamboe een stuk duurzamer is voor de grond tijdens het groeiproces. Er kan heel gemakkelijk veel bamboe worden gekweekt op een beperkte hoeveelheid grond en met weinig voedingsstoffen en water. Een nadeel van bamboe is dat de bewerking wel wat ingewikkelder is dan die van katoen. Toch is bamboe een stof die absoluut de toekomst heeft. Ben jij fan van duurzaam en ben je altijd op zoek naar de duurzaamste spulletjes? Naast duurzame kleding zoals bamboe kleding kun je ook kijken naar duurzaam een eerlijk speelgoed.



♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.