Het is inmiddels al decennia bekend dat als je rookt terwijl je zwanger bent of borstvoeding geeft je baby veel schadelijke stoffen binnen krijgt. Het resultaat van roken tijdens de borstvoeding zorgt ervoor dat je hoeveelheid melk vermindert. Het is moeilijker voor je baby om melk te drinken omdat ook het toeschietreflex minder goed werkt.

Ook is onderzocht dat baby’s moedermelk minder lekker vinden als de moeder rookt. Bovendien huilen baby’s van rokende moeder vaker lange tijd achter elkaar omdat ze meer last hebben van darmkramp en misselijkheid. Daarom bespreken we weer het belang van moederschap en stoppen met roken.

Stoppen met roken voor zwangerschap

Natuurlijk geeft het begin van een moederschap je ook best een bepaalde hoeveelheid stress. Je slaapt minder en bent non stop met je kleintje bezig. Vaak is een sigaret dan een ontspanningsmoment. Stoppen met roken is daarom het beste om te doen voordat je überhaupt zwanger bent. De motivatie is dan ook het grootst. Wanneer je wilt stoppen met roken, is psychologische ondersteuning voor motivering een belangrijk onderdeel van een behandeling. In combinatie met (farmaceutische) hulpmiddelen zou het een goede kans van slagen moeten hebben. Het is wel belangrijk voor jezelf om te ontdekken waar je het meeste behoefte aan hebt tijdens dit intensieve proces.

Hulpmiddelen om te stoppen roken

Want een intensief proces is het zeker. Je krijgt niet alleen te maken afkickverschijnselen, je krijgt ook te maken met het leren omgaan met drukke en stressvolle situaties. Sommigen lukt het om volledig op eigen kracht te stoppen met roken, maar voor velen is dat een enorme strijd. Gelukkig zijn er dan voldoende hulpmiddelen voorhanden. Elke methode is erop gericht je met zo min mogelijk afkickverschijnselen te laten stoppen met roken. Medische hulpmiddelen kunnen daarbij een grote rol spelen. Er zijn antidepressiva die als bijwerking vermindering van de ontwenningsverschijnselen hebben. En er is ook een medicijn dat specifiek ontwikkeld is om te voorkomen dat ontwenningsverschijnselen door de hersenen herkend worden. Daarbij kennen we allemaal natuurlijk de nicotinekauwgum, -pillen, -zuigtabletten maar ook de elektrische sigaret om de verslaving en gewenning langzaam af te bouwen. En als aanvulling is er zelfs acupunctuur en lasertherapie beschikbaar. Deze behandelingen zorgen voor een moment van rust door de endorfine die vrijkomt in het lichaam. Extra psychologische ondersteuning kun je vinden in groepstherapie of individuele therapie.

Tips als stoppen met roken niet lukt

Als je toch niet definitief kunt stoppen met roken terwijl je net een baby hebt gehad of kleintjes in huis hebt, dan kun je het best zo veel mogelijk voorkomen dat ze in aanraking komen met de tabaksrook. Let dan in ieder geval op het volgende:

  • zorg dat je huis altijd rookvrij is
  • laat iedereen inclusief jezelf buiten roken
  • vraag ook aan kraambezoek om buiten te roken
  • zorg dat je auto rookvrij is
  • rook nooit vlak voor het geven van borstvoeding
  • was je handen goed met zeep als je gerookt hebt
  • trek na het roken schone kleren aan

Als je een sigaret gerookt hebt, blijven er vaak resten van de tabaksrook op je huid en kleding achter. Die rooklucht kunnen anderen (en ook je baby) goed ruiken. Deze achtergebleven stoffen zijn schadelijk voor je baby. Ze noemen dat ook wel ‘derdehands rook’.♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.