De afgelopen dagen ben ik lekker aan de knutsel geweest voor de kleine man. De kleine man is ook gek op knutselen dus maken we samen lekker rommel. Na wat inspiratie van Pinterest ben ik nu Quiet Book pagina’s aan het maken. Relax werkje en de peuter vind het leuk om mee te spelen.

Quiet Book? Wat is dat?

Een Quiet Book is net als de Busy Bags (waar ik eerder over schreef) overgewaaid uit Amerika. Een directe Nederlandse vertaling is er niet echt voor. Je kunt het omschrijven als boekjes waar kinderen zelfstandig mee kunnen spelen op momenten dat het even rustig moet zijn. Officieel komen deze boekjes zelfs uit de kerk. Ouders die hun kinderen tijdens de kerkdienst rustig willen houden, maken een Quiet Book. De meeste Quiet Books worden gemaakt van vilt. Deze zien er erg gaaf uit maar daar gaat wel veel meer tijd in zitten. Ik ben vrij handig met de naaimachine maar niet zo gemotiveerd om een heel boekje van vilt in elkaar te naaien. Dus daar moest een andere oplossing voor komen. De Quiet Book pagina’s waar ik mee aan de slag ben gegaan zijn daarom volledig van karton en papier, waarna ze gelamineerd zijn. Ideaal.

Wat heb je nodig?

quiet book

– a4 Karton / papier
– Schaar
– Zelfklevend klitteband
– Eventueel stiften, stickers etc
– Lamineervellen
– Lamineerapparaat

Hoe maak je een quiet book?

Bedenk vooraf wat je per pagina wilt weergeven. Je kunt de pagina’s volledig aanpassen aan het niveau van je kind. Zo heb ik bijvoorbeeld een pagina waar je dieren moet matchen. De dierenplaatjes heb ik uitgeprint van internet. Vervolgens in drie stukjes geknipt en de staarten vastgeplakt op het A4 vel. Dit geheel is gelamineerd. De overigen stukjes, romp en hoofd, heb ik apart uitgeknipt en ook weer gelamineerd. Als je alles netjes gelamineerd en uitgeknipt hebt kun je er zelfklevend klittenband achter doen. Zo kan je kind er mee aan de slag. Laat ze de goede dieren matchen of juist gekke fantasiedieren mee maken, door alle onderdelen door elkaar te plakken.

quiet book
Verder heb ik nog een pagina met een Minion gemaakt. De kleine man genoot zo van deze film dus een Dave kon niet ontbreken. De Minion heb ik volledig uit papier geknipt en zo opgeplakt op een A4. Zijn haar heb ik weggelaten. Na het lamineren heb ik boven op zijn hoofd een stukje klittenband geplakt. Vervolgens maakte ik 3 verschillende kapsels en een hoed uit karton. Nu kan onze kleine man steeds een andere creatie op het hoofd van de Minion plakken. Erg grappig vind hij dat.

Een andere pagina die ik maakte is een pagina met een landschap en bijbehorende dieren. De dieren komen uit een stickerboek. Ook hier zit weer klittenband achter. Zo kan je kindje de dieren op de juiste plaats plakken. Al is het natuurlijk voor een peuter ook erg leuk om een varken in de boom te plakken in plaats van het vogeltje.
De laatste pagina is een pagina met vormen. De vormen heb ik twee maal uitgeknipt. Eén keer in het zwart en één keer in een leuk kleurtje. Na het lamineren kan onze peuter nu de juiste vormen matchen. Een extra pagina heb ik nog gemaakt met de letters van zijn naam.  Hij herkent zijn naam al heel goed en kan de eerste twee letters al schrijven. Nu kan hij zelfs zijn letters in de goede volgorde plakken. Lekker educatief en hij vindt het vooral erg leuk.

quiet book

Uiteindelijk heb ik alle pagina’s bij elkaar in een multomap gedaan. Zo blijven ze mooi en raken ze niet kwijt. Ook alle bingo’s (Auto Bingo, Bos Bingo en Slootjes Bingo) zitten er achter. Leuke map om mee te nemen in de auto of wanneer je kindje even rustig wil/moet spelen.

De afgelopen dagen ben ik aan de knutsel geweest voor de kleine man. Na wat inspiratie van Pinterest ben ik een Quiet Book aan het maken.


♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.