Door Joyce – Nog maar even en dan wordt jouw peuter een kleuter en gaat het naar de basisschool. Een hele stap. Voor jouw kind, maar ook voor jou. Wat verandert er voor jullie?

Nog maar even en dan wordt jouw peuter een kleuter en gaat het naar de basisschool. Voor jouw kind, maar ook voor jou. Wat verandert er?

Van een ochtend naar vijf hele dagen

Sommige kinderen gaan een dag naar de peuterspeelzaal. Andere vijf ochtenden. Hoe vaak jouw kind ook gaat, het zijn ochtenden. Wanneer jouw kind vier wordt gaat het naar de basisschool en dan worden het vijf hele dagen. Een grote sprong. Gelukkig houden de leerkrachten daar rekening mee. Als eerst mogen de kinderen voor hun vierde verjaardag een aantal dagdelen komen wennen. Dit is vaak een dagdeel. Het verschilt per school hoe vaak dit is. Veel kinderen hebben geen last van die overgang, maar je hebt ook kinderen die er erg aan moeten wennen. Wees niet bezorgd als jouw kind vijf dagen nog niet red. Hij is niet de enige. Laat hem rustig wennen. Het komt echt goed.

Eten en drinken mee naar school

Op de peuterspeelzaal krijgen de kinderen altijd fruit en drinken tussendoor. Op de basisschool moet je zelf zorgen voor het 10-uurtje. En vergeet niet de lunch! Alle kinderen nemen zelf hun eten en drinken mee naar school. Kijk goed wat de regels zijn. Sommige scholen willen geen pakjes drinken. Andere scholen willen alleen fruit als 10 uurtje. Je bent niet de eerste ouder die iets mee geeft dat eigenlijk niet mag. Maar het allerbelangrijkste is dat jouw kind het lekker vindt. Zo voelt het zich tenminste op zijn gemak.

Lees ook: appelchips maken!

Van een kleine groep naar een volle klas

Zat jou kind eerst in een klein groepje met twee leidsters. Op de basisschool komt jouw kind in een volle klas met ongeveer 30 kinderen. Dat is ook een overgang. De groep is twee keer zo groot en je hebt een “juf” minder. Dat is ook even wennen. Veel kinderen moeten daar echt even aan wennen. Gun je kind die tijd. Het komt vanzelf goed.

Van de oudste naar de jongste in het gebouw

Was jouw kind de oudste van het gebouw. Nu is het opeens de jongste. En er lopen kinderen rond die wel 8 jaar ouders zijn. Dat is even wennen. Eerst was jouw kind de stoerste en de grootste, nu zijn er veel grotere kinderen. Ook dat is even wennen. Er zijn kinderen die dit helemaal niet erg vinden, maar de meeste kinderen kijken even “de kat uit de boom”. Kijk daarom niet raar op als de leerkracht zegt dat jouw kind nog stil is in de kring.

Van klein gebouw naar groot gebouw

Een peuterspeelzaal heeft vaak één of twee groepen. Een basisschool heeft er veel meer. Was het eerst nog klein en vertrouwd, dan is dat nu veranderd. Er komen wel steeds meer peuterspeelzalen bij die in hetzelfde gebouw zitten als de basisschool. Vaak is die peuterspeelzaal een deel van het kindcentrum. Erg fijn, want dan is de overgang niet zo heel groot.

Wat er ook gebeurt, geef je kind de tijd

Zoals je kan lezen veranderd er voor jouw kind een hoop als het van de peuterspeelzaal naar de basisschool gaat. Het is belangrijk dat je jouw kind de tijd geeft. Wil je de overgang kleiner maken dan zou je af en toe langs de basisschool kunnen rijden. Zo weet jouw kind waar hij straks heen gaat. Ook is het fijn als de peuterspeelzaal een overdracht schrijft voor de leerkracht. Zo kan de leerkracht verder gaan waar de leidster is gebleven. Dat maakt de overgang nog veel fijner. Wat je ook doet het komt goed. Ik wens jou en je bijna kleuter veel succes!♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.