Door gebruik te maken van onthardingszout kun je ervoor zorgen dat het kraanwater zich ontdoet van overtollig kalk. Dit resulteert in zachter water, met als groot voordeel dat apparaten en machines, welke dagelijks in aanraking komen met leidingwater, een langere levensduur hebben en veel minder energie verbruiken. Maar hoe werkt onthardingszout eigenlijk? In dit artikel gaan we wat dieper in op deze materie.
Wat zit er in ons kraanwater?
Om beter te begrijpen hoe onthardingszout precies werkt is enige kennis van de samenstelling van ons kraanwater van belang. In ons kraanwater zitten namelijk verschillende mineralen, zouten en bacteriën. Het leidingwater dat in Nederland uit de kraan komt bevat een aanzienlijke hoeveelheid calcium en magnesium. Calcium en magnesium hebben de eigenschap dat ze een chemische reactie aangaan met een stofje dat de naam carbonaat draagt. De witte aanslag die vervolgens ontstaat wordt daarom calciumcarbonaat, kalkaanslag of ketelsteen genoemd.
Wat is de functie van onthardingszout?
Onthardingszout zorgt ervoor dat een groot deel van de metaalionen uit het kraanwater worden verwijderd. En laten calcium en magnesium nou beiden metaalionen zijn. Deze twee stofjes hechten zich specifiek aan de chloride ionen uit het onthardingszout en blijven vervolgens als pakketjes achter op een waterfilter. Een ander woord voor zo’n waterfilter is ionenwisselaar.
Een wateronthardingsinstallatie
Inmiddels zul je hebben begrepen dat je naast het gebruik van onthardingszout dus ook een waterfilter nodig hebt om het gewenste effect van het zout te verkrijgen. Deze wateronthardingsinstallatie bestaat uit een cilinder met daarin minuscule korreltjes van speciale kunsthars. Deze korreltjes kunsthars hebben als eigenschap dat ze calcium en magnesium aan zich kunnen binden. De effectiviteit van jouw wateronthardingsinstallatie hangt echter sterk af van de kwaliteit van het gebruikte onthardingszout. We raden je dan ook aan om altijd te kiezen voor het onthardingszout van de Strooizout Gigant. Zij hebben namelijk jarenlange ervaring in de zoutindustrie, dus zo haal je gegarandeerd onthardingszout van de beste kwaliteit in huis.
Onthardingszout tijdig bijvullen
Om ervoor te zorgen dat je waterfilter zo optimaal mogelijk blijft werken is het van belang om het onthardingszout regelmatig bij te vullen. De hoeveelheid zout die je nodig hebt zal afhangen van verschillende factoren. Een van die factoren is het dagelijkse waterverbruik. Een gezin bestaande uit vier personen zal aanzienlijk meer water verbruiken dan een eenpersoonshuishouden. In het eerste geval zal het onthardingszout dus ook eerder (en vaker) bijgevuld moeten worden. Daarnaast is de hardheid van het water dat uit je kraan komt van grote invloed. Hoe harder het leidingwater is, des te meer onthardingszout je zult moeten gebruiken.
Wat gebeurt er als het zout op is?
Wanneer je vergeet het onthardingszout op tijd aan te vullen zal je merken dat je waterfilter niet meer optimaal werkt en zal er dus weer hard water uit je kraan komen. Wanneer je eenmaal gewend bent aan gezuiverd water zal je dit direct opmerken. Ons advies is dan ook om altijd een voorraad onthardingszout in je keukenkast te hebben liggen. Zo kom je nooit voor onverwachte verrassingen te staan en kun je altijd genieten van heerlijk zacht kraanwater.
♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥