Prachtig hoor, die zwarte badkranen, douchewanden en douchekranen in de badkamer. Maar die kalkaanslag is helaas toch wel even wat minder leuk. Gelukkig bestaan hier handige trucjes voor om het te voorkom én te verhelpen!

Kalkaanslag op zwart sanitair is helaas vervelend. Gelukkig bestaan hier handige trucjes voor om het te voorkom én te verhelpen!
Foto: Sanibell BV – Unsplash

Heb jij in je badkamer gekozen voor zwarte accenten in de vorm van bijvoorbeeld zwarte kranen, een zwarte douchedeur of een zwarte douchekraan? Te gek! Het zorgt niet alleen voor een chique look, maar het je badkamer ook nog eens fris en tijdloos. Alleen één minpuntje… de kalkaanslag die hier nog beter op te zien is. Gelukkig is dit vrij gemakkelijk te voorkomen. Is het al te laat? Geen nood, het is ook heel simpel te verhelpen.

Kalkaanslag voorkomen

Omdat voorkomen natuurlijk altijd beter is dan verhelpen vertellen we je ten eerste hoe je kalkvorming tegengaat. Door simpelweg de kranen, douchekop en douchewanden met een zachte en droge handdoek meteen af te drogen na gebruik minimaliseer je de kans op kalkvorming. Het is wel echt belangrijk hier een zachte handdoek voor te gebruiken om krasvorming tegen te gaan. Misschien overbodig om te benoemen, maar je weet maar nooit: gebruik ook zeker geen schuurspons of harde schoonmaakborstel!

Neem daarnaast ook meteen je glazen douchewand en tegelwand mee met de wisser, want ook daar ontstaat natuurlijk gewoon kalkaanslag. Al is dat daar misschien niet direct op te zien, toch wil je die doffe waas liever voorkomen voor het te laat is!

Gebruik milde schoonmaakmiddelen

Hoe aantrekkelijk het ook is om altijd maar allesreiniger (“dat is toch te gebruiken voor álles?”) of extra krachtige reinigingsmiddelen te gebruiken is dat bij zwart sanitair niet altijd even handig. Het beste kun je namelijk juist milde schoonmaakmiddelen gebruiken, zoals bijvoorbeeld groene zeep. Daarnaast is het belangrijk dat je na afloop alle zeepresten verwijdert en het wederom goed afdroogt met een zachte handdoek.

Speciale reinigingsmiddelen

Buiten je gebruikelijke schoonmaakritueel in de badkamer is het ook verstandig om bijvoorbeeld twee of drie keer per jaar je zwarte sanitair te behandelen met speciale reinigingsmiddelen. Om die manier houd je ze zo lang mogelijk mooi en gitzwart, zonder dat er een doffe waas op komt. Deze middelen zijn onder andere te verkrijgen bij de leverancier waar je je sanitair hebt gekocht.

Kalkaanslag verwijderen met citroen

Oeps! Toch te laat ingegrepen of vergeten droog te maken? Dan kan het evengoed gebeuren dat er alsnog kalkaanslag op je zwarte sanitair komt. Gelukkig is dit alsnog geen directe reden tot paniek, want moeder natuur heeft ons een wondermiddel gegeven dat werkelijk voor alles is in te zetten: citroen!

Snijd simpelweg een citroen doormidden, wrijf de kraan (of douchedeur) ermee in, wacht een paar minuutjes en spoel alles af met water. Voilà, hij is weer als nieuw! Een goedkope én milieuvriendelijke oplossing. Oja, vergeet daarna natuurlijk niet alles weer droog te maken, anders gaan er uiteindelijk een hoop citroenen doorheen! Citroenzuur is overigens sowieso een wondermiddel, omdat het veel handige eigenschappen heeft. Buiten ontkalken kun je citroen bijvoorbeeld ook nog gebruiken om roest te verwijderen!

Mocht je geen citroen in huis hebben en denken: “zuur is zuur, azijn werkt dan vast ook wel”, dan heb je het mis. Dit is toch net even te hardnekkig voor je sanitair!♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.