Eén van onze favoriete knutselactiviteiten blijft toch knutselen met de oude, vertrouwde strijkkralen. Ik denk dat ik niet lieg als wij ruim honderd strijkkralen-creaties hebben gemaakt het afgelopen jaar. Maar waarom zijn strijkkralen nu zo leuk én goed om mee te spelen? En welke soorten strijkkralen zijn er eigenlijk? Je leest er alles over in deze blog!

strijkkralen

Waarom is knutselen met strijkkralen goed?

Knutselen met strijkkralen is niet alleen heel leuk om te doen, maar het is ook goed voor de ontwikkeling.

– Goed voor de fijne motoriek

De fijne motoriek wordt enorm ontwikkeld tijdens het oppakken en plaatsen van de strijkkralen op het plankje. Strijkkralen zijn kleine kraaltjes, dus het vereist enige precisie om te op te pakken en goed met het gaatje over het pinnetje te plaatsen.
Voor de allerkleinste kindjes zijn er ook iets grotere kralen beschikbaar, zodat ze gemakkelijker op te pakken zijn en te plaatsen zijn op een pinnetje. Voor deze kleine kinderen is dit al een hele mooie manier om te werken aan de fijne motoriek. Vervolgens kun je, wanneer je merkt dat je kindje de grotere kralen gemakkelijk kan pakken en plaatsen, overstappen op de kleine strijkkralen.

– Strijkkralen patronen namaken

Wanneer je een voorbeeld van een patroon hebt voor je kind, kan hij of zij hem gaan namaken. Zo leert je kind op een mooie manier puzzelen, verbanden zien en patronen namaken. De moeilijkheidsgraad van het patroon stem je af op de leeftijd van het kind. Denk aan een hartje met twee of drie kleurtjes voor een 6-jarige tot een heuse Pokémon van strijkkralen voor een 8-jarige.

Verschillende soorten strijkkralen

Er zijn vele soorten strijkkralen, zowel in maat, als in kleur en van verschillende merken. Wij zijn het meest enthousiast over strijkkralen van Hama, vanwege de goede kwaliteit en het grootte aanbod. Een aantal van de populairste en meest verkochte kralen hebben wij voor je op een rijtje gezet.

– Glitter strijkkralen

Wie wordt er nu niet vrolijk van glitters?! Met de Hama glitterstrijkkralen maak je iedere creatie nóg vrolijker.

– Glow in the dark

De glow in the dark strijkkralen lichten de creatief prachtig op in het donker. Knutsel leuke vormen, dieren of letters en hang ze bijvoorbeeld op je kledingkast of tegen je bed met een dubbelzijdig plakbandje. Wanneer het licht uitgaat, lichten de strijkkralen prachtig op en kan je zoon of dochter nog even genieten van de mooie lichtgevende knutselwerkjes.

– Gouden strijkkralen

Hama heeft zelfs gouden strijkkralen! Extra leuk om hier bijvoorbeeld kersthangers van te knutselen die je voor het raam of zelfs in je kerstboom hangt.

– Neon kleuren

Houd je meer van lekkere felle kleuren, kies dan voor de neon kleuren strijkkralen. Denk aan fel oranje, geel en groen Zo krijg je extra blitse creaties!

Waarom zijn strijkkralen nu zo leuk én goed om mee te spelen? En welke soorten kralen zijn er? Je leest er alles over in deze blog!

De onderplaten

Er zijn heel veel verschillende grondplaten te koop voor strijkkralen. De meest klassieke vormen zijn het hart, de cirkel, het vierkant, de ster en de zeshoek. Dit zijn de basisfiguren waar het ooit allemaal mee begon, maar er zijn tegenwoordig nog veel meer grondplaten natuurlijk. Denk aan kerstfiguurtjes, paarden, emoticons, fruit, zeemeerminnen, dino’s en jungledieren. Daarnaast zijn er ook speciale sets waarmee je bijvoorbeeld sleutelhangers kunt maken.

Met iedere grondplaat kun je zelf ook nog variëren. Als voorbeeld: je hoeft natuurlijk de hart-grondplaat niet helemaal vol te leggen: je kunt ook enkele randen maken en vervolgens stoppen en strijken. Zo krijg je een open hart, dat er weer heel anders uitziet dan een volledig gevuld hart.

De leukste strijkkralen thema’s

Er zijn veel thema-strijkkralen te koop tegenwoordig. Onder thema’s versta ik bepaalde merken of kinderfilms. Zo zijn er bijvoorbeeld strijkkralen te koop van de Disney prinsessen strijkkralen, van Frozen en van Cars. Maar ook van Toy Story, Finding Nemo, Paw Patrol, Woezel en Pip en Minions. De keuze is enorm, dus grote kans dat er wel iets bij zit waar jouw kind blij van wordt!

logo fulltimemama


♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.