Ben jij een creatieve papa of mama en durf jij het aan om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een pergola? Goed bezig! Het ligt er natuurlijk enorm aan wat je precies van plan bent, maar met een beetje handigheid zou het moeten kunnen. Kijk, het moet natuurlijk geen volledige tuinoverkapping worden met elektra en verlichting, want dan streef je het doel van een pergola voorbij. Maar wil jij een pergola maken met bijvoorbeeld een schaduwdoek? Lees dan verder!

Wil jij een pergola maken met bijvoorbeeld een schaduwdoek? Lees dan verder, want in de blog vertellen wij je waarom je dit zelf wel kan!

Zelf aan de slag met het bouwen van een pergola

Mijn man heeft een paar jaar geleden de stap genomen om een pergola te maken in de achtertuin. Het werd uiteindelijk een vierkante pergola met een harmonica schaduwdoek over de hele breedte en lengte.
Het grote voordeel van een pergola in verhouding met een tuinoverkapping is natuurlijk dat het veel minder werk is. Er is minder materiaal nodig en dus zijn ook de kosten veel lager.
Je kunt je pergola bijvoorbeeld maken met vurenhouten balken of Douglas hout. Het voordeel van vurenhouten balken tegenover Douglas hout is dat het een stuk goedkoper is. Afhankelijk van de hoogte van je budget en natuurlijk persoonlijke smaak kun je hierin je eigen keuze maken.

Geen fundering nodig

Je hoeft geen fundering aan te leggen voor een pergola. Wij hebben er voor gekozen om twee palen van de pergola in snelbeton te zetten. Dat zijn de twee palen die niet tegen een muur staan, maar dus vrij in de grond. Zo weet je zeker dat ze goed stevig staan en wel tegen een windje of stootje kunnen.

Na het plaatsen van de palen kun je over op het bevestigen van de liggers. Je kunt deze met schroeven bevestigen of met ijzeren profielen. Als je ze met schroeven bevestigt kun je in de hoeken gebruik maken van een hoekprofiel voor extra stevigheid.
Indien gewenst kun je over de breedte ook nog balken maken, dit breekt ‘het dak’ iets. Houd er wel rekening mee dat het dan lastiger of niet meer mogelijk wordt om bijvoorbeeld een harmonicadoek te plaatsen voor schaduw.

Wil jij een pergola maken met bijvoorbeeld een schaduwdoek? Lees dan verder, want in de blog vertellen wij je waarom je dit zelf wel kan!

Klimplanten

Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je de pergola bouwt om hem vervolgens met klimplanten te laten begroeien. Daar is een pergola van oudsher natuurlijk voor bedoeld en is daar dan ook perfect geschikt voor. Behalve dat het heel mooi staat is het ook een mooie, natuurlijke manier om schaduw te creëren. Het mooiste vind ik persoonlijk de blauwe regen, die kan prachtig groeien om een pergola.

Houd je wel van planten, maar wil je de pergola niet volledig laten begroeien, dan kun je ook kiezen voor hangplanten die je aan de pergola bevestigt. Dat staat alsnog heel leuk en speels, zonder dat je de hele pergola dicht laat groeien.

Hoelang ben je bezig?

In principe zou je een pergola binnen een uur of 8 tot 10 kunnen maken, afhankelijk van het formaat natuurlijk. Maar in de praktijk kun je dus binnen een dag je pergola opgebouwd en klaar hebben. Houd er wel rekening mee dat tijdens het opbouwen af en toe een paar extra handen heel handig kan zijn, dus zorg dat er iemand in de buurt is die af en toe even mee kan tillen.

logo fulltimemama


♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *






Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.