Wanneer je erachter komt dat je in verwachting bent weet je dat er een hoop op je afkomt. Er moeten dingen geregeld worden en gekocht worden. Er komt een hele geweldige en spannende tijd voor je aan. Veel dingen kun je wel iets uitstellen, maar er is toch altijd één ding waar je hoofd direct mee begint: Babynamen! Gelukkig heb ik de tips en tricks zodat jij een pro wordt in het uitkiezen van een babynaam.
Zo kies jij je babynaam
#1 Lijstjes afspeuren
Laat de zoektocht maar beginnen. Laten we eerlijk zijn, iedere moeder of vader to be heeft toch wel minimaal één keer een namenlijstje opgezocht? Of het nu Nederlandse namen zijn of Amerikaanse, je kunt ze allemaal vinden. Een top 10 populaire namen of zelfs een top 50, je wordt er mee overspoeld. Maar ook wel super handig natuurlijk, want de keuze voor een naam is toch wel de belangrijkste. Je kunt na een week natuurlijk niet ineens zeggen, “oh wacht, we noemen hem toch anders”. Nee, de keuze is definitief dus je wil jezelf goed informeren en zeker zijn van je keuze.
#2 Begin op tijd
Waarom je op tijd begint met het uitkiezen van een babynaam? Wellicht duurt het ook wel even voor jullie het samen eens zijn en heel eerlijk? Je wil de naam van te voren echt wel een poosje “uitproberen”. Je moet er echt even aan wennen om die kleine in je buik ineens een echte naam te geven in plaats van dat koosnaampje. Praten tegen je buik en de naam hardop uitspreken is heel fijn en je komt er dan vanzelf achter of dit DE naam is. Zo niet, dan heb je gelukkig nog tijd om te switchen.
#3 Namen van vroeger
Wat ik persoonlijk het moeilijkste vond is de herkenning van namen. Je leest alle lijstjes met jongens- en meisjesnamen door en ik weet zeker dat je bij een aantal namen moet denken aan mensen van vroeger. Een meisje uit de klas waar je het absoluut niet mee kon vinden, of die leraar die jou altijd moest hebben. Die naam valt natuurlijk al direct af. Waarschijnlijk heb je er zo nog wel een paar.
#4 Vernoemen
Soms kiezen mensen er voor om de kleine te vernoemen naar iemand. Meestal als dat gedaan wordt, is dat een traditie binnen de familie. Dit kan natuurlijk met exact dezelfde naam, maar ook door een hippe verbastering. Zo wordt Wilhelmus ineens William en Elizabeth wordt Isa of Liz. Zo geef je toch de traditie door op je eigen manier.
#5 Waar let je op bij baby namen
Let ook goed op de initialen van de naam: spel je geen gek woord als je die achter elkaar zet? En als je de achternaam erbij zet?
Betekent de naam in Nederland of het buitenland niets geks? Ook goed om even te checken!
Probeer de naam ook alvast te rijmen op woorden. Zo merk je of de naam misschien pestgevoelig is.
Ook de spelling is een belangrijk punt om even bij stil te staan. Je kunt namelijk iets super speciaals bedenken, maar als je kind iedere keer bij het voorstellen zijn of haar naam moet spellen, is dat toch minder fijn.
Komt de naam al veel voor in de omgeving? Dan kun je wellicht ook verder zoeken. Met vijf jongens in de klas zitten die ook al Luuk heten is vast ook niet wat je in gedachten had.
#6 Lijstjes samen vergelijken
Uiteindelijk heb je ze dan: dé namen! Zet de jongens en/of meisjes babynamen op een lijst, net als je partner. En dan is de grote vraag of er een naam overeenkomt. Denken jullie in dezelfde richting of is er nog veel werk aan de winkel? Onthoud, je kunt altijd voor meerdere namen kiezen om een compromis te sluiten.
♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥