Huh? Busy bag? Wat is dat nou weer? Toen onze kleine man nog kleiner was ontdekte ik op Pinterest de busy bag. Een busy bag is een kleine activiteit, eventueel in een zakje, die je kan geven aan je kinderen als ze even iets voor zichzelf moeten doen. Ik gebruik ze bijvoorbeeld bij lange auto- of vliegreizen. Over het algemeen zijn de activiteiten ook gericht op een bepaald ontwikkelingsgebied, denk hierbij aan motoriek, sensoriek, cognitie etc. Het zijn allemaal activiteiten die je gemakkelijk zelf kan maken en aan te passen zijn voor diverse leeftijden. Hieronder laat ik wat voorbeeldjes zien van een busy bag. Allemaal zelfgemaakt en getest.

Busy bag; blokken

Voor deze activiteit heb je enkel een paar houten blokjes nodig. De meeste mensen hebben deze wel in huis. Verder heb ik hier zelfklevend klittenband voor gebruikt. Dit is te krijgen in de meeste hobbywinkels maar ook gewoon bij de Hema of Wibra. Ik heb ervoor gekozen om op ieder blokje twee stukjes te bevestigen. Een harde en een zachte kant van het klittenband. Voor jongere kinderen is het wellicht handiger om alle kanten te beplakken. Je kindje moet namelijk de zachte en harde kant op elkaar kunnen plakken. Bij hele kleintjes is dat nog wat lastig dus hebben ze meer kans om goed te plakken als alle kanten klittenband hebben. Zelf heb ik deze blokjes in de auto liggen. Ideaal, want zo hoef ik niet elke achterstevoren over de achterbank heen te klimmen als meneer weer wat kwijt is. De blokjes plakken lekker aan elkaar. Bouwen maar!

busy bag

Busy bag; pompons

Ook deze busy bag is vrij simpel te maken. Het enige wat je nodig hebt is een oud plastic bakje. Dit kan een tupperware bakje zijn maar een leeg boterkuipje werkt ook prima. Verder gebruik ik er kleine pompons voor. Deze zijn goed verkrijgbaar, de Hema en de V&D hebben deze beide in hun assortiment.
In de deksel maak je, met een mesje, een gaatje. Dit gaatje moet net groot genoeg zijn om de grootste pompons erdoor te krijgen. Zo is er nog enige uitdaging en moet je kindje echt zijn fijne motoriek gebruiken om de pompons door het gaatje te krijgen. Deksel erop, pompons ernaast en klaar. De meeste kinderen vinden het leuk om voorwerpen ergens doorheen te duwen. Bij ons kon de kleine man zich er heel lang mee vermaken. Prima activiteit voor kinderen rond de één jaar. Al vind onze kleine man van drie het stiekem ook nog wel leuk.

busy bag

Busy bag; sorteren

Sorteren is een activiteit die kinderen al snel leuk vinden. In dit geval is het goed voor de cognitieve ontwikkeling maar ook zeker voor de fijne motoriek. Ook deze activiteit is makkelijk zelf te maken. Je hebt hiervoor nodig; een ijsblokjeshouder (of een muffinvorm) en kralen in verschillende kleuren. Je kunt hier eventueel ook de pompons voor gebruiken of andere voorwerpjes die je dubbel hebt en klein genoeg zijn om in de vakjes te passen. Deze activiteit is goed te doen vanaf één jaar. Voor onze peuter heb ik er een pincet bij. Hij moet dan de pincet gebruiken in plaats van zijn handen. Dit maakt de activiteit weer iets moeilijker.
Verdeel de kraaltjes (die ik overigens niet aanraad bij kindjes die alles nog in hun mond stoppen, of je moet het echt samen doen) over de gaatjes. Leg de matchende kraaltjes ernaast en laat je kindje alle kraaltjes bij elkaar in het juiste gaatje doen. Leuke uitdaging voor de kinderen. Als ze wat groter zijn is het ook leuk om dit met kleuren te doen. Bijvoorbeeld een klein gekleurd papiertje in ieder vakje en een voorwerpje in dezelfde kleur ernaast. Laat de kinderen de kleuren bij elkaar zoeken. Ontelbaar veel variaties zijn dus mogelijk met deze activiteit.

busy bag

Busy bag; duplo toren

Onze kleine man is gek van de duplo. Als het aan hem lag zou de vloer 24/7 bezaait liggen met blokjes. Tijd dus om daar een leerzame activiteit omheen te bouwen. Aangezien meneer graag torens bouwt, bracht dat me op een idee. Deze activiteit vergt wel net wat meer werk dan de activiteiten hierboven. Je kunt het echter zo gek maken als je zelf wil.
Wat heb je nodig? Duplo, papier, stiften of potloden en eventueel een doosje of zakje om het in te bewaren. Zelf gebruik ik hier de kleine doosjes van de Ikea voor, zoals je ziet op de foto. Maak een aantal torentjes van de duplo. Ik heb gekozen voor maximaal vier blokjes op elkaar en gelet op de kleuren. Zo is het overzichtelijk voor je kindje en past het ook precies in een doosje. De torens heb ik vervolgens overgetrokken op papier en ingekleurd. Elk papier laat nu een voorbeeldtoren zien op ware grootte. Zo kunnen de kinderen makkelijker bouwen en zelf controleren of de kleuren kloppen. Vervolgens heb ik de papiertjes gelamineerd omdat ze anders binnen drie tellen in stukjes liggen. Mijn kleine sloper kennende. Nu kan je kleintje aan de slag met bouwen en proberen de torens na te bouwen van de voorbeelden. Zelf heb ik vier verschillende torens getekend. Om het uit te breiden of moeilijker te maken kun je er ook voor kiezen om grotere bouwsels te tekenen. Dit is goed aan te passen aan het niveau van je kind.

busy bag

Uiteraard ben ik heel benieuwd of jullie hier mee aan de slag gaan. Misschien zijn er wel mensen die hier al mee werken en leuke tips willen delen. Veel plezier!♥ ♥ ♥ Op Fulltime Mama wordt gebruik gemaakt van affiliate links. Dit betekent dat als jij op een van de links klikt, wij daar mogelijk een kleine commissie over krijgen. Het kost jou niets extra, maar het levert ons wel wat op. Met deze opbrengsten kunnen we deze website onderhouden. Ook krijgen wij soms betaald voor een artikel of we krijgen een product in ruil voor een blogpost. Onze mening blijft hierdoor nog steeds onveranderd en eerlijk. Voor meer informatie kun je de disclaimer doorlezen. ♥ ♥ ♥

 Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Comment *


Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.